Doelenstraat 1950.
Doelenstraat 1950. NB

Ingezonden brief

Erfgoed beleid in Lingewaard

Het lot van de karakteristieke Doelenstraat woningen in Huissen lijkt bezegeld. De waarde van dit erfgoed, door diverse deskundigen vastgesteld wordt genegeerd.

Het recente verzoek van het gerenommeerde Cuypers Genootschap om de unieke woningen in de Doelenstraat te behouden en aan te wijzen als gemeentelijk monument zal evenals een soortgelijk verzoek van de Historische Kring Huessen worden afgewezen, om Waard Wonen, de eigenaar van de woningen, niet voor de voeten te lopen.

Het college van Lingewaard heeft een reputatie om erfgoed bescherming te onthouden om eventuele ontwikkelingen niet te frustreren.

Nu het college kan ingrijpen, verschuilt men zich achter het standpunt van de bewoners en een negatief bouwkundig rapport in opdracht van Waard Wonen, om de aanvragen af te wijzen.

Voor een aantal Huissense panden, zoals de St. Anthoniuskapel, werd ook een vernietigend bouwrapport geproduceerd. Het is een beproefde strategie. Dankzij de inspanningen van particulieren bleven een aantal panden behouden en alsnog aangewezen als monument.

In Lingewaard en nergens anders in Nederland kan het lot van karakteristiek Erfgoed mede bepaald worden door het standpunt van huurders die na jaren onthouding van structureel onderhoud nu ineens voor nieuwbouw pleiten.

Huurders waarvan er een aantal mogelijk niet zal terugkeren bij hogere huurprijzen van de nieuwbouw. Om de sfeer van de oude Doelenstraat te behouden is de nieuwbouw een exacte kopie van de zojuist gesloopte woningen. Monumenten bouwen dat kunnen we tegenwoordig toch veel beter.

C.G. Neijenhuis