Jaarboek voor munt- en penningkunde en de portretpenning geslagen bij het overlijden van T.M. Roest
Jaarboek voor munt- en penningkunde en de portretpenning geslagen bij het overlijden van T.M. Roest

Theodorus Marinus Roest,

kasteelheer van De Kinkelenburg

BEMMEL - Tijdens de kerstbijeenkomst van de Historische Kring Bemmel (HKB) op 18 december in De Kinkel bood het kringlid Paul Oostervink aan Gijs Bouwman, voorzitter van de HKB, een exemplaar aan van het Jaarboek voor Munt- en Penningkunde 2018 uitgegeven door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde (KNGMP).

Hierin onder meer het artikel ‘Theodorus Marinus Roest / Een leven ten dienste van de numismatiek’, een coproductie van drs. J.E.L. (Jan) Pelsdonk en Paul Oostervink. Laatstgenoemde schreef al voor het kringblad van de HKB het artikel ‘T.M. Roest, ‘kasteelheer’ van De Kinkelenburg (1853-1858)’, dat in de september-editie 2018 werd gepubliceerd.

Roest was eertijds de eerste conservator van het Numismatische Kabinet van Teylers Museum in Haarlem. De huidige conservator Jan Pelsdonk beschrijft in dit artikel het leven van T.M. Roest (1832-1898).

Roest was medeoprichter en eerste voorzitter van het KNGMP als ook directeur van het Leidsch Academisch Penningkabinet. Bij leven was Roest een mecenas. Het gehele artikel ‘Theodorus Marinus Roest / Een leven ten dienste van de numismatiek’ is na te lezen op de website van de HKB.