De bolpoten komen terug onder de buffetkast. Ruud van der Veer en Herman Bronkhorst (links) volgen de werkzaamheden.  (foto: Sjaak Veldkamp)
De bolpoten komen terug onder de buffetkast. Ruud van der Veer en Herman Bronkhorst (links) volgen de werkzaamheden. (foto: Sjaak Veldkamp)

De Doornenburg staat voor een enorme restauratieklus

DOORNENBURG – Vier eiken bolpoten, een notenhouten torsstoel en een Gotische kist zijn terug van de restaurateur. Het begin is er, verzucht Ruud van der Veer. Kasteel Doornenburg heeft een begin gemaakt met waardevolle spullen in een goede staat terug te brengen. Een omvangrijke klus, want het verlanglijstje is lang.


De waardevolle schilderijen zijn al een hoofdstuk apart. In het kasteel hangen circa 25 schilderijen die dringend toe zijn aan een hand van de restaurateur. Niet meegerekend de opgeslagen stukken in het depot.

De museale werkgroep waakt over het waardevolle bezit van De Doornenburg. Een bezit dat niet in geld is uit te drukken, legt Herman Bronkhorst uit. Er zijn spullen in bruikleen en in eigendom, waarvan een deel een emotionele waarde heeft. De gerestaureerde meubels en veel meer zijn aangekocht door wijlen Jan Alexander van Heek. Zoon van de Twentse katoenindustrieel Jan Herman van Heek, die na de oorlog het verwoeste kasteel met eigen kapitaal heeft laten herbouwen.

Budget
Restaurateur Michel van den Ent heeft de meubels onder handen gehad. De eiken buffetkast waar één bolpoot ontbrak, is samengeteld, zo legt hij uit. De gotische kist heeft meer historische waarde. Hij vermoedt dat deze kist uit de 16e eeuw stamt. De werkgroep is al blij dat de buffetkast weer op 4 poten staat, legt Van der Veer met een lach uit. In zijn handen draagt hij de steen, die naar zijn weten de kast ruim 10 jaar in balans heeft gehouden.

De werkgroep heeft nog geen idee wat er voor volgend jaar op het programma staat, of komt te staan. Stukje voor beetje gaan ze aan de slag, want het budget is gering, zo legt Van der Veer uit. "Het geld moet er wel zijn.''
De werkgroep is bewust dat je een euro maar één keer kan uitgeven. Hoopvol is dat het huidige bestuur, onder voorzitterschap van Menno Tillema, aandacht heeft voor restauratie. Dat was in het verleden wel anders, weten Van der Veer en Bronkhorst. De voorzitter is werkzaam bij het Geldersch Landschap & Kasteelen. "Hij weet waar hij het over heeft", zegt Ruud van der Veer.