Expositie

Nooit Gebouwd Huissen

HUISSEN - In het museum Hof van Hessen in Huissen is naast de vaste collectie nu ook de expositie 'Nooit Gebouwd Huissen' te zien. In de expositie zijn ontwerpen en maquettes te zien van plannen die nooit zijn uitgevoerd.

De meest fantastische plannen komen voorbij maar ook plannen die zo gek nog niet waren. Ideeën om de Stadsmuren weer op te bouwen, stadsgrachten die weer opnieuw uitgegraven worden. Een evenementenhal met overdekt zwembad in de oude veilinghal, opzienbarende ontwerpen voor het raadhuisplein en de markt, die niet verder kwamen als schets of maquette. Het is allemaal te zien op deze expositie.

Verder vele bouwplannen die later totaal anders werden uitgevoerd of helemaal niet gerealiseerd zijn. Wat dacht u van een nieuwe kerk aan de Loostraat en ingetekende wijken als Zilverkamp en Loovelden, ruim twintig jaar voordat er zelfs sprake was van deze wijken. Plannen om op de plaats waar nu winkelcentrum Kronenburg ligt, toen nog grondgebied van de gemeente Huissen, woningen voor tuinders te bouwen. Wist u dat de onlangs geopende AH-supermarkt, maar ook de herbouw van de hervormde kerk, ooit aan de Walstraat gedacht was.

Vindt u het ook zo druk op de wegen in en rondom Huissen. Daar had men in de zestiger jaren van de twintigste eeuw al een oplossing voor. Een zuidelijke rondweg langs Huissen en Angeren en vanaf Huissen een weg door de uiterwaarden naar een nieuw te bouwen brug over de Rijn.

Angeren en Huissen aan elkaar gebouwd? Ook een idee dat voorbij komt. Een ontwerp van een grenspaal voor de gemeente Huissen uit 1957, wat zou men daar bij gedacht hebben. Wilde men 'paal' en perk stellen aan de annexatiedrift van Arnhem? Dit alles en nog veel meer van nooit gebouwd in Huissen, is te zien op deze leuke expositie. Het museum is geopend van dinsdag tot en met Zondag van 13.00 tot 16.30 uur.