Zeemansmuziek van Schip Ahoy. Hapjes, drankjes en korting van 10 procent van Kwekerij Arnhem-Nijmegen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Zeemansmuziek van Schip Ahoy. Hapjes, drankjes en korting van 10 procent van Kwekerij Arnhem-Nijmegen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Kerstbomen er uit, kamerplanten er in

GENDT - De keukenstress voor het kerstmenu ligt alweer achter ons. Er wordt misschien nog getwijfeld om ook de laatste oliebollen op te eten, maar de Gendtse kweker Bert van Deelen is er helemaal uit. Kerstbomen er uit, kamerplanten er in. Met dit motto luidt de Huyskweker Arnhem-Nijmegen op zaterdag 5 januari het nieuwe jaar in.

Zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren komt aanvaren om het feest compleet te maken. "De bloemetjes worden buiten gezet", belooft de bezielende dirigent Gert Huting. Alle 'kamerplanten' gaan met tien procent korting langs de kassa, weet Van Deelen. 2 januari wordt er tevens gestart met de verkoop van de eigen orchideeën.

De Gendtse kweker noemt zijn bedrijf aan de Langstraat een kwekerij. Hij wil zich niet vergelijken met tuincentra met ook een assortiment van interieurartikelen tot dierbenodigdheden. Een kerstboom kan net, maar kerstballen zijn aan Bert niet besteed. "Ik verkoop alleen producten waar ik verstand van heb." En dat zijn zomer-winter bloeiers van eigen kweek, kamerplanten en slimme plantenbakken met een waterreservoir.

Zondag staan de kamerplanten er fris en gezond bij. En dat gaat niet vanzelf. In de kassen van Kwekerij Arnhem-Nijmegen groeien de kamerplanten altijd onder een ideale temperatuur, hoeveelheid licht en voeding. De échte kweker doet een alleszeggende uitspraak. "Kamerplanten hebben behoefte aan een juiste temperatuur. Planten staan daarom centraal boven de gewenste temperatuur voor mijn klanten."

Gert Huting hoort het aan. Hij staat bekend als een gedreven dirigent met een enthousiaste uitstraling naar het publiek. Zijn koor zorgt zaterdag ongetwijfeld voor een warm ontvangst. Normaal gesproken treden ze in januari niet op. Dan moet er gewerkt worden aan nieuw materiaal. Voor Gendt maken ze een uitzondering, want de ervaring van vorig jaar zijn ze nog steeds niet vergeten. Veel belangstelling, fijne sfeer en de akoestiek is geweldig, somt Huting op. De kracht van Schip Ahoy ligt volgens de dirigent bij hun beleving. "Je moet muziek brengen met beleving. Wat ik wil bereiken is dat je bij het publiek een gevoelige snaar raakt." Het eerste optreden is om 13.00 uur. De échte kweker zorgt de hele dag voor een hapje, drankje en een korting van 10 procent. Kun je niet komen, de korting geldt voor de hele maand januari.

Kwekerij Arnhem-Nijmegen. Langstraat 46 Gendt. 06 23947551, www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.