GroenLinks ziet in Haalderen hoe het niet moet. Gemeenteraad heeft te weinig grip op projectontwikkelaars. (foto: Sjaak Veldkamp)
GroenLinks ziet in Haalderen hoe het niet moet. Gemeenteraad heeft te weinig grip op projectontwikkelaars. (foto: Sjaak Veldkamp)

Projectontwikkelaars dwingen

voor meer huurwoningen

LINGEWAARD – Om de leefbaarheid in alle kernen in stand te kunnen houden is een meer gemengde samenstelling van huur- en koopwoningen noodzakelijk. GroenLinks wil dat de gemeenteraad meer grip krijgt op het doen en laten van projectontwikkelaars. Fractieleider Lianne Duiven heeft het college schriftelijk gevraagd of ze bereid zijn aan projectontwikkelaars eisen te stellen voor meer sociale huurwoningen.

GroenLinks heeft het gevoel dat bij bouwplannen aan de rand van het dorp de politiek achter de feiten aanholt. "Als de plannen bij de gemeenteraad bekend worden, zijn deze vaak al aan een nieuwe eigenaar verkocht, veelal een projectontwikkelaar." De gemeenteraad kan het dan niet meer tegenhouden. De projectontwikkelaars kunnen hun gang gaan, zo schrijft Lianne Duiven aan het college.
Er verschijnen dan grote kavels met ruimte voor grote huizen. Als voorbeeld noemt ze de bouw op de Paddepoel en Everstraat in Angeren en Van de Mondeweg in Haalderen. Volgens GroenLinks is er ondertussen vooral in de kleine kernen een groot gebrek aan sociale woningen.

De oppositiepartij wil van het college weten of ze die mening deelt. Een oplossing zou kunnen zijn schrijft Duiven, dat aan projectontwikkelaars voorwaarde worden gesteld om medewerking te verlenen voor een bestemmingsplan, Projectontwikkelaars zullen dan bijvoorbeeld bereid moeten zijn om samen te werken met Woonstichting Gendt of Waardwonen in Huissen. Lokale corporaties die 30 procent van de te realiseren woningen voor hun rekening mogen nemen. En ook tegen aanvaardbare grondprijzen

Het college is gevraagd bereid te zijn de geschetste mogelijkheden te onderzoeken.