(foto: Cor Frensen)
(foto: Cor Frensen) Cor Frensen

Geef mij maar Fartlek

HUISSEN - Fartlek is afkomstig uit Zweden en als je dat ondoordacht via Translate gaat vertalen, dan lijkt het iets te maken te hebben met lekkende lucht dat tussen de bilnaad ontsnapt. Gelukkig voor hardlopers heeft het daar niets mee van doen. De juiste vertaling is vaartspel.

Het is jaren geleden dat een van de trainers met fartlek kwam. Hij liet ons die avond van alles doen. We moesten trappen op en af rennen, verschillende lantaarnpalen aanraken of andere 'rare' (nieuwe en andere) dingen doen onderweg. Het voordeel hiervan was voor mij dat zo’n training nooit saai was en altijd te snel afgelopen. Misschien een idee voor de trainers om vaker zoiets te doen.

Ik las op Internet (mogelijk gevaarlijk vanwege nepnieuws) dat er trainers zijn die hun pupillen zelf oefeningen laten bedenken als ze een fartlektraining geven. Hierin schuilt natuurlijk een klein gevaar dat de pupil een leukere training geeft dan de trainer zelf, waardoor die zijn of haar baan op de tocht zet. Gelukkig moet je voordat je jezelf trainer mag noemen nog wel het een en ander studeren en laten zien aan deskundigen dat je zo’n titel waardig kunt dragen. Een voordeel is wel dat lopers in de groep op deze manier ervaren hoe leuk het is om training te geven. Hierdoor kan het aantal aspirant-trainers toenemen. Ik hoop dat mijn trainers vaker een fartlektraining geven. Het lijkt allemaal zoveel vrijer dan een snelheidstraining of loopscholing. Ik loop al zo lang, wat kan daar nu nog aan geschoold moeten worden. Geef mij maar Fartlek. Meer informatie? www.pheidippides.nl. Reageren? Pheidippides.loper@gmail.com.