Joop als buutreedner tijdens het jubileumfeest van 'zijn' vriendengroep Stichting Volkswagen, oktober vorig jaar.
Joop als buutreedner tijdens het jubileumfeest van 'zijn' vriendengroep Stichting Volkswagen, oktober vorig jaar. Foto:

Joop Brons vulde Huissense carnavalskrant altijd alleen

'Mister Blèk' neemt na 33 jaar afscheid

HUISSEN - Voor het eerst sinds 33 jaar maakt Joop Brons 't Blèk niet meer. De Huissense carnavalskrant die jaarlijks verschijnt, werd al die jaren door hem volledig in z'n eentje gevuld. Alle artikelen waren in 'plat Huusses'. Uniek. Dit jaar is 't Blèk overigens deels in het Standaardnederlands.

De nieuwe editie van 't Blèk wordt deze week verspreid en is inmiddels toe aan de 64e jaargang! Hoogstwaarschijnlijk kan geen enkele plaats in de regio op zo'n decennia lange periode bogen als de Huissense carnavalskrant. Als er in een dorp of stad in de buurt überhaupt nog een dergelijk medium wordt uitgebracht. Jaarlijks. En volledig in het dialect. En door één persoon vol geschreven, geredigeerd en opgemaakt.

Die persoon is Joop Brons, kleinzoon van Toon Lippmann. Nota bene de laatste stadsomroeper van Huissen. Om aandacht te krijgen voor zijn mededelingen sloeg hij op een blik, in dialect: blèk. Vandaar de naam voor de (carnavals)krant. (zie ook kader) Journalist Brons was maar liefst 33 jaar lang verantwoordelijk voor het jaarlijks verschijnen van 't Blèk.

,,Ik nam er zelfs dagen voor vrij bij mijn werkgever'', gaf hij al eens aan. Die 'baas' was De Gelderlander, waar de Huissenaar jarenlang chef van de redactie Betuwe was. Wekelijks verschijnen op zaterdag in het regionale dagblad nog columns van de hand van Brons, genaamd Binnendijks. Altijd doorspekt met spitsvondige taalgrappen.

Net zoals in ieder artikel in 't Blèk. 33 jaar lang. En ook nog eens in het 'plat Huusses'. Een ongelofelijke prestatie. ,,Mensen konden de artikelen vaak pas begrijpen als ze het hardop lazen. Dan volgde altijd of even later alsnog de lach'', weet Hans Schmeinck, die dit jaar als coördinator van 't Blèk werd gevraagd door carnavalsgezelschap De Kraonige Zwaone, onder wiens auspiciën de carnavalskrant wordt gemaakt. Oplage: 7200 stuks (Lees verder op pagina 3)