Moeder en kind in de bloeiende boomgaard. (foto: Arno van der Kruis)
Moeder en kind in de bloeiende boomgaard. (foto: Arno van der Kruis) Arno van der Kruis

Hoogstamboomgaard paradijs voor bijen

RESSEN - Op zondagmiddag 14 april van 14 tot 17 uur is iedereen welkom in de hoogstamboomgaard aan de Woerdsestraat 9 in Ressen. Met natuurkenners gaan we op zoek naar wilde bijen en andere insecten. Op het erf bouwen we insectenhotels en nestkasten, onder het genot van een sapje uit eigen boomgaard. Tip: Kom op de fiets.

We doen mee met de Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt. Dit samenwerkingsverband van natuurorganisaties, waaronder IVN, roept iedereen op om in actie te komen voor de wilde bij. Je kunt de bijen tellen in je eigen tuin, maar je bent ook welkom in onze boomgaard.

De uitbundig bloeiende fruitbomen en kruiden trekken veel insecten aan. De boomgaard in Ressen wordt al 25 jaar biologisch beheerd zonder gif. Daarom is het een paradijs voor wilde bijen. De bijen bestuiven de bloemen. De insecten zijn weer voedsel voor vogels en zoogdieren. Deze voedselketen leidt tot een hoge biodiversiteit. Er leven bijvoorbeeld ook steenuilen en kerkuilen in de boomgaard.

De appels en peren worden tot een verrukkelijk sap verwerkt. Dit Fluviussap is verkrijgbaar in lokale horeca, zoals bij Stroom, Ketelhuis, Lux en Duivelsberg. Met de verkoop van sap en de hulp van veel vrijwillige 'fruitvrienden' bij het onderhoud en de oogst blijft de boomgaard in stand. Iedereen die het sap drinkt draagt ook bij aan het behoud van de biodiversiteit. Daarom dopen wij het sap dit jaar om tot Zoem Nijmegen. We leggen daarmee de nadruk op de wilde bijen die de natuurlijke ambassadeurs zijn van ons lokaal geproduceerde biologische sap.

Elke slok redt natuur! www.bellefleurboomgaardbeheer.nl.