Nigeriaanse kinderen bij een waterput.
Nigeriaanse kinderen bij een waterput. x

Leerlingen helpen kinderen in Nigeria aan schoon drinkwater

LINGEWAARD - De actie Wandelen voor Water op 20 maart in Haalderen heeft 1445 euro opgeleverd. Ongeveer 95 leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen De Tichelaar uit Gendt en de Wieling uit Haalderen liepen zes kilometer met zes liter water in een rugzak. De leerlingen helpen zo 289 kinderen in Nigeria aan schoon drinkwater!

Door deze sportieve actie konden de kinderen ervaren wat leeftijdgenoten in Derde Wereldlanden dagelijks moeten doen om aan water te komen. De kinderen lieten zich voorafgaand aan de wandeling sponsoren door familie, vrienden en bekenden. Ze kregen vooraf ook een gastles over Nigeria door Rotaryclub Lingewaard. Voor maar vijf euro help je daar al een kind een heel jaar aan schoon drinkwater.

De sponsorloop voerde vanaf de school door Haalderen en na een pauze door de uiterwaarden weer terug naar school. Wat van tevoren eenvoudig leek, viel bij de meeste kinderen toch wat tegen. Wandelen met water is een zware opgave. Gelukkig waren de weersomstandigheden goed. Het is de zevende keer dat Rotary Lingewaard-Bemmel deze sponsorloop houdt. Met de opbrengst van de sponsorloop worden vluchtelingen in het noordoosten van Nigeria geholpen aan schoondrinkwater. Stichting ZOA is in dit gebied actief en ziet de enorme nood. ZOA is een Nederlandse hulporganisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen. Water- en sanitaire voorzieningen zijn hierin essentieel.
Met de opbrengst van de actie zullen honderden gezinnen geholpen worden aan schoon drinkwater, latrines en hygiƫnetraining.Rotaryclubs helpen jaarlijks met het organiseren van deze jaarlijkse actie.