Luchtfoto Huissenswaard. (foto: Caprice Baksteen)
Luchtfoto Huissenswaard. (foto: Caprice Baksteen) Caprice Baksteen

Windenergie in Lingewaard

LINGEWAARD - Lingewaard Energie stimuleert energiebesparing en het zelf opwekken van energie. Eén van de bedrijven die dat wil is familiebedrijf Caprice Baksteen, met hun steenfabriek Huissenswaard. Daarom een paar vragen voor het bedrijf.

Jullie energieverbruik is hoog, besparen jullie al energie?

Ja, dat doet de hele sector al langer. Door zo veel mogelijk energie te besparen in de fabrieksprocessen en door van elkaar te leren. Steenfabriek Huissenswaard heeft nu zo veel mogelijk energie bespaard binnen de fabriek zelf.

Wat is jullie ambitie?

Met windmolens gaan we over op duurzame energie en wellicht kunnen we zelf waterstof gaan maken. De ovens zouden dan waterstof kunnen stoken en geen aardgas meer. Landelijk zijn andere industriële bedrijven, waaronder hoogovens, hier ook mee bezig, maar het is nog nergens uitgevoerd.

Denken jullie ook aan zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn helaas niet mogelijk. Door het gebruik van klei en zand ontstaat er stof waardoor de panelen niet optimaal werken.

Hoe ver zijn jullie nu?

Nog in een vroege fase. Na een eerste scan blijkt dat er ruimte is voor twee windmolens. Nu is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau af. Daarin staat welke onderzoeken er nu nodig zijn. Daarna weten we of windmolens haalbaar en uitvoerbaar zijn. Dan is er ook duidelijk welke maatregelen genomen kunnen worden om mogelijke overlast voor omwonenden en de natuur te minimaliseren of compenseren en hoe we financiële participatie kunnen gaan aanbieden. Daarna kan een vergunning worden aangevraagd. Caprice staat gezamenlijk met de burgers voor een duurzame omgeving.