Afbeelding
Foto:

Nieuwe aanplant

rond Mariakapel op De Heuvel

BEMMEL - De kapel op De Heuvel is gebouwd in 1946 en is vooral een herdenkingskapel voor de vele slachtoffers die in 1944-1945 zijn gevallen in de felle gevechten die daar in de directe nabijheid zijn gevoerd tussen Duitse en geallieerde, vooral Engelse, militairen.

De kapel is vooral rond de meidagen nog steeds een drukbezochte herdenkingsplaats voor mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Maar ook voor wandelaars en fietsers zijn de picknickzitjes op die markante plaats een fijne plek om uit te rusten. Een aantal jaren geleden werd de kapel flink onderhanden genomen. Er werd nieuwe beplanting aangebracht en de in 1946 geplante en door schimmels aangetaste boom werd vervangen door twee koningslinden.

De beplanting dreigde echter geleidelijk te worden overwoekerd door onkruid, met name door het bijna niet te bestrijden zevenblad. Vandaar dat opnieuw een ingrijpende aanpak noodzakelijk was. Er is ruim 30 cm grond afgegraven en, met dank aan grondverzetbedrijf Cees van Leeuwen, vervangen door goede tuingrond. Ook alle oude en overwoekerde planten zijn verwijderd en nieuwe beplanting is aangebracht.

Net als enkele jaren geleden zijn de werkzaamheden uitgevoerd door een tiental vrijwilligers van 't Zeuvende. Twee zaterdagen met goed weer en een prima pauzeplek bij mevrouw Annie Vermeulen waren voldoende om het weer piekfijn in orde te maken. Dit alles tot tevredenheid van alle betrokkenen en de stichting De Plak, die al jarenlang de verantwoordelijkheid voor de kapel op zich heeft genomen. De vrijwilligsters Wies en Sandra kunnen nu weer meer eer behalen uit hun al jarenlange zorg voor de kapel.