Volgens het college beschikt Lingewaard straks  over een sober, doelmatig gemeentehuis dat de komende 40 jaar  voorziet in de huisvesting. (foto: Sjaak Veldkamp)
Volgens het college beschikt Lingewaard straks over een sober, doelmatig gemeentehuis dat de komende 40 jaar voorziet in de huisvesting. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

Gemeentehuis Lingewaard groeit uit

tot bestuurlijk centrum

BEMMEL – De brand van vorig jaar heeft aanpassingen in een stroomversnelling gebracht. Betere afscheiding van publiek en werkruimte, beveiliging, aparte bestuursvleugel, klimaatbeheersing en akoestiek. Bemmel wordt het bestuurlijk centrum van Lingewaard met de mogelijkheid voor het houden van bewonersbijeenkomsten en raadsvergaderingen. Naar verwacht is volgend jaar zomer het gemeentehuis gereed.

Ver voor de brand was al geconstateerd dat het kantoorgebouw na acht jaar uit zijn voegen barst. Door toename van het aantal wettelijke taken heeft dat zijn weerslag op de omvang van de ambtelijke organisatie. Maar het gemeentehuis is al lang niet meer van deze tijd. Het schiet volgens het college tekort in de interactie met de inwoners. "Het moet meer in het teken staan van het veilig ontmoeten van en overleg hebben met de inwoners. De verschillende adviesraden moeten beter gefaciliteerd worden."


Raadsleden zijn terughoudend om in het openbaar een discussie te beginnen over een raadszaal in Bemmel. De politieke bijeenkomsten worden in de gemeentelijke vergaderzaal in Huissen gehouden, maar dat gebouw gaat tegen de grond. De raadsvergaderingen vinden plaats in zaal De Valom. Het is een publiek geheim dat burgemeester Schuurmans hiervan geen voorstander is.

In het ontwerp is op de begane grond ruimte voor een werkkamer voor de burgemeester, wethouders, directie en griffie. Acht jaar geleden werd op advies van burgemeester Harry de Vries iedereen geacht een flexwerkplek te gebruiken. Er komen op de begaande grond twee multifunctionele vergaderruimten die samengevoegd kunnen worden. Het college ziet het als dé oplossing waar gemeentelijke bijeenkomsten gehouden kunnen worden. "Hier kunnen groepen inwoners worden ontvangen bijvoorbeeld voor een avond voor nieuwe inwoners, of een inloopavond maar er zouden eventueel raadsvergaderingen kunnen plaatsvinden."

Het college weet ook dat een 'eventuele' verhuizing van de raadsvergadering gevoelig ligt. Niet alleen onder raadsleden, maar ook bij wethouders en burgemeester. Het spook van de gemeentelijke herindeling waart nog steeds boven Huissen en Bemmel.

Donderdag 9 mei begint het politieke traject met een Politieke Avond. In de vergaderzaal in Huissen.