Leden van fietsploeg De Snelbinders met presentatie van de nieuwe kleding gesponsord door fysiotherapie Wismans en Deko. (foto: Veronique Arnts)
Leden van fietsploeg De Snelbinders met presentatie van de nieuwe kleding gesponsord door fysiotherapie Wismans en Deko. (foto: Veronique Arnts)

Fietsploeg De Snelbinders veertig jaar

BEMMEL - Het was op een verjaardag van 25 april 1979 dat door een aantal mannen werd besloten te stoppen met (sigaren) roken en te gaan sporten. Zo gebeurde het dat zondag erop Willy Pere, Jan Kamminga, Jan Holtslag en Henk, Ben en Jan Schaars begonnen met fietsen. Niet realiserende dat 40 jaar later nog steeds een groep van 15 personen elke zondag vanaf maart t/m oktober een tocht tussen de 75 en 100 km fietst.

De eerste 'race'-fietsen waren zeer verschillend van aard. Van behoorlijk professioneel tot fietsen voorzien van spatborden, een drager, een stelt en snelbinders. De naam De Snelbinders komt hier dan ook vandaan, waarbij 'snel' staat voor snel fietsen en 'binders voor het verbinden als team. Als sociaal aspect wordt na de rit om toerbeurt bij één der leden koffie gedronken. En natuurlijk een biertje als er wat te vieren valt. De groep werd geleidelijk aan groter, maar om praktische redenen tot maximaal 15 personen. Dit om het fietsen overzichtelijk en veilig te houden en het gezellig samenzijn na afloop van de rit niet in gevaar te brengen. In de loop der jaren werd meer uitdaging gezocht. Er wordt deelgenomen aan klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik et cetera en weekenden fietsen in Zuid-Limburg, de Ardennen of de Eiffel. In 1994 wordt voor het eerst een week in het hooggebergte gefietst. Geweldige ervaring om bergen als de Galibier en Alpe d'Huez te beklimmen, die men alleen kende van de Tour de France. De oudsten zijn ondertussen al 70 jaar, maar fietsen nog steeds met veel enthousiasme mee. "We hopen dit nog jaren te kunnen en mogen doen."