De meeste inwoners vinden hondenbelasting eerlijk. De politiek is sterk verdeeld. (foto: Sjaak Veldkamp)
De meeste inwoners vinden hondenbelasting eerlijk. De politiek is sterk verdeeld. (foto: Sjaak Veldkamp)

Politiek scherpt de messen

over toekomst hondenbelasting

LINGEWAARD – "Op hoofdlijnen geven zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters aan dat de voorzieningen in stand moeten worden gehouden en dat de hondenbezitter de kosten hiervan moet dragen door middel van hondenbelasting." Met dit standpunt gaat het college in debat met de gemeenteraad om de hondenbelasting te handhaven. Het is wel de bedoeling om de huidige voorzieningen te verbeteren. De politiek is sterk verdeeld en scherpt de messen.

Hondenpoep en overlast zijn van alle tijden. In 2004 heeft de gemeenteraad een hondenpoepbeleid aangenomen. Dat heeft geleid om hondenbelasting in te zetten voor aanleg van hondenuitlaatstroken en losloopgebieden die door de gemeente worden schoongemaakt. Boa's gaan de straat op voor handhaving. In 2017 komt een deel van de gemeenteraad tot inkeer. Zoals het bij een verdeelde politiek gebruikelijk is, wordt er voor gekozen om het hondenbeleid te evalueren.

Het college voelt zich gesterkt door de uitkomst van een enquête. Er is een 'representatief' onderzoek gehouden onder 1.300 inwoners. Een deel van de raad twijfelt aan de representativiteit, omdat 'slechts' 247 hondenbezitters zijn aangeschreven en dat een vertekend beeld van de uitslag geeft.
Volgens het onderzoek zegt 73 procent van de hondenbezitters dat ze moeten betalen voor aanleg en onderhoud van voorzieningen. Niet-hondenbezitters vinden over het algemeen dat de vervuiler betaalt. Dat brengt het college de conclusie dat de "meeste inwoners het eerlijk vinden" dat de hondenbezitters blijven betalen voor voorzieningen en handhaving.

De enquête heeft er wel voor gezorgd dat het college de aanbevelingen wil overnemen om uitlaatstroken en losloopvelden vaker te reinigen. Vooral in de zomer om stankoverlast te voorkomen. Meer afvalbakken voor hondenpoep. In de buurt van speeltuinen en woningen geen uitlaatstroken en de handhaving gerichter inzetten en uitbreiden.

Dat de Tweede Kamer ook een discussie begint over landelijk wel of niet hondenbelasting, is voor het college geen reden om nu al het hondenbeleid van Lingewaard overhoop te gooien. De hondenbelasting staat op de agenda van de Politieke Avond van 9 mei.