Verwondering alom: is de eerste steen van Fort Pannerden een misbaksel?
Verwondering alom: is de eerste steen van Fort Pannerden een misbaksel?

Expo 'De eerste steen van Fort Pannerden'

DOORNENBURG - Op de kop af 150 jaar geleden is de eerste steen van Fort Pannerden gelegd. Een ambitieus project, vertelt Liesbeth Tuijnman, voorzitter van de Stichting tot Beheer en Instandhouding Fort Pannerden, maandag 27 mei tijdens de officiƫle opening van de tentoonstelling die tot eind september gratis te bezoeken is. Tot ieders opluchting was de eerste steen geen misbaksel, maar is hij te bewonderen in een van de lokalen van de commandant.

Zoals wel vaker heeft de bouw heel wat voeten in de aarde gehad. Dit begon al in 1819 toen Cornelis Krayenhoff een eerste opzet besprak met Napoleon. Dit plan kwam echter niet tot een uitvoering. Het ontwerp werd in 1867 opnieuw uit de kast gehaald en aangepast, zodat in 1869 met de bouw begonnen kon worden. In drie jaar stond het enorme fort er. Ruim dertienmiljoen stenen, gebakken in steenfabrieken in de omgeving van Doornenburg, werden door plaatselijke werklieden en jongens verwerkt tot een fort met voor die tijd zeer moderne voorzieningen. Op het Westplein is een overzichtstentoonstelling ingericht. Er zijn diverse ontwerpen te zien, de definitieve tekening van Van der Hart Beek, verhalen over bedrijven en mensen die betrokken waren bij de bouw, een maquette van het fort als slot op de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en natuurlijk de eerste steen. Voor kinderen is er de mogelijkheid om zelf een stukje fort te bouwen.

De tentoonstelling is gratis. Wanneer men daarna de pareltjes van het fort, zoals de imposante kruitkamer met schitterend knipvoegmetselwerk of de inpandige waterafvoer wil bekijken, geldt de normale toegangsprijs. (www.fortpannerden.eu)