De 'rondweg van Lingewaard' in Angeren. (foto: Sjaak Veldkamp)
De 'rondweg van Lingewaard' in Angeren. (foto: Sjaak Veldkamp)

Doortrekking A15 geeft overlast bouwverkeer in Lingewaard

LINGEWAARD – Het college wil voorkomen dat werkzaamheden voor doortrekking van de A15 overlast geeft op de provinciale wegen. Bouwverkeer door de Lingewaardse dorpen is onwenselijk. Er is een brief gestuurd richting Rijkswaterstaat.

Naar verwacht start Rijkswaterstaat volgend jaar met het project ViA15. Vanaf Ressen een nieuwe vierbaans autosnelweg richting Zevenaar met een aansluiting op de Karstraat. Het college zegt de afgelopen jaren al herhaaldelijk met Rijkswaterstaat gesproken te hebben over het tegengaan van hinder door bouwverkeer. Zonder resultaat. Na de slechte ervaring met de werkzaamheden aan de Provinciale weg Gendt- Bemmel is de gemeente opnieuw in verweer gekomen.

De beide Provinciale wegen zijn in feite de veelgebruikte rondweg van Lingewaard. Vanwege het ontbreken van alternatieve routes zorgt extra verkeer altijd voor ellende, weet het college. "In Lingewaard geeft dat veel overlast en gevoelens van onveiligheid bij bewoners van de kernen die door deze provinciale wegen worden doorkruist."

De doortrekking van de A15 zal ongetwijfeld voor overlast zorgen. Maar met deze actie wil het college 'hinder en klachten' tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk voorkomen. In de brief aan Rijkswaterstaat wordt nogmaals gepleit om het bouwverkeer over een alternatieve route te leiden. En dat kan volgens Lingewaard goed over het tracé van de door te trekken A15.

Rijkswaterstaat verwacht dat de nieuwe weg uiterlijk 2024 gereed is.