Exodustocht en ceremonie gaan hand in hand

HUISSEN - De Exodustocht van 2019 zal de geschiedenis in gaan als de warmste tot dusverre.De hitte noopte tot het nemen van ingrijpende maatregelen. Ter bescherming van de wandelaars werd het uitgangspunt om die kwetsbare groep niet bloot te stellen aan de overdosis zon. Het credo luidt dat veiligheid voor alles gaat.

Om die reden werden de starttijden naar voren gehaald naar 5.00 uur. Het streven om wandelaars rond het middaguur weer terug te laten keren in het gezellige Huissen werd gehaald.Daarbij moesten ook de afstanden van 42 en 50 km het dit keer ontgelden. Marsleider Max Bozon ontving hiervoor zelfs van 'die hards' alle begrip.

Veel wandelaars konden niet op het vroege tijdstip aanwezig zijn. Toch zijn er ook wandelaars die bij vrienden en familie hebben overnacht om de wandeltocht te maken. Chapeau voor het sportieve wandelvolk.

Zonnig spoor

De traditionele ceremonie vond plaats bij zowel het Massagraf als het Exodusmonument. Thema was de dienstbaarheid van de jonge scout Henk Lentjes die, evenals de gebroeders Straatman, zijn leven liet terwijl hij anderen hielp. Indruk maakte scoutvoorman Ruben van Ottele met zijn toespraak. De traditionele groet van de scouts is 'Zonnig Spoor'. In WO II gold dat niet, want er was een verbod. Toch is de geest van de scouts nooit verloren gegaan; die leefde zelfs sterk voort. Verbondenheid en Zonnig Spoor overleefden. De vingerafdrukken op de vlagstandaard van hen die de vlag vroeger fier droegen zijn symbolisch nog voelbaar. Het DNA van de scouts is onveranderd. De speach van Ruben staat vermeld op www.exodustocht.nl.