Ingezonden brief

Zwerfafval: Betere

tips, en meer doen

Maak van oud papier geen zwerfvuil, vraagt de gemeente Lingewaard in de vorige editie van ons huis-aan-huisblad. Eigenlijk is het te zot voor woorden dat zo'n oproep nog nodig is. Je moet als burger wel knap gestoord zijn als de ernst van de milieuproblematiek nog niet tot je is doorgedrongen, of daar gewoon maar maling aan hebt.

Twee tips, heeft de gemeente: zet papier op de juiste tijd aan de straat, en doe het in een stevige doos of maak er een bundel van.

Een misschien nog wel belangrijker advies is vergeten: als je kartonnen verpakking van bijv. een nieuwe wasmachine of televisie neer zet, laat er dan geen kunststof zoals piepschuim in zitten. Want dat gebeurt nog vaak!

En dan kan het ook gebeuren dat papierophalers die troep uit de doos halen en op straat zetten. De goeden niet te na gesproken, zien sommigen alleen het papier en niet de milieuschade die ze teweeg brengen. Die is véél erger dan van rondzwervend papier, hoe irritant dat ook is. Papier vergaat uiteindelijk, maar piepschuim verbrokkelt en krijg je nooit meer weg.

Behalve tips geven, moet de gemeente daarom ook maar eens een plan maken om op te treden. Een paar keer handhavers een rondje voor de papierwagen uitsturen, en uitzoeken wie de boel vervuilt. Kaartjes in de omringende brievenbussen, en vraag mensen ook om elkaar vriendelijk aan te spreken.

O ja, en niet vergeten om de papierophaler goed te informeren. Want al is de kunststof die hij uit karton haalt en wegzet eigenlijk van een ander, hij is zelf ook flink in overtreding.

J. Durant, Huissen