Ode tijdens de Exodustocht 2019. (foto: Henk Eerden)
Ode tijdens de Exodustocht 2019. (foto: Henk Eerden) henk eerden

Gelderland Herdenkt,

dus ook 't Looveer

HUISSEN - Zondag 17 september begon de Operatie Market Garden. Op sommige plaatsen werd de driekleur uit een kist gehaald en uitgehangen. De bevrijding was immers binnen handbereik? Niets van dat alles; en zeker niet in de Betuwe.

17 september werd een gitzwarte dag in Huissen Aan 't Looveer vonden tientallen onschuldigen de dood. Deze gebeurtenis sloeg diepe wonden in de hoopvol gestemde gemeenschap. Enige families verloren veel dierbaren.Natuurlijk waren het de Duitsers die de oorlog begonnen waren en verlangde men naar de bevrijding. Pijnlijk was, dat de vliegtuigen die de dodelijke slag toebrachten van geallieerde zijde waren. Zie hier in welk een spagaat burgers kunnen komen..

Veel slachtoffers zijn begraven in het Massagraf. Op verzoek van velen wordt een speciale eer gebracht aan de gevallenen op locatie 't Looveer. Om die reden wordt door het Exoduscomité op dinsdag 17 september - precies 75 jaar na het begin van Market Garden- een tocht georganiseerd vanuit Huissen.

Programma:

14.30 uur Bijeenkomen nabij Het Odion op de Markt in Huissen.

15.00 uur Vertrek naar 't Looveer in ere tocht.( dus lopend)

15.20 uur Aankomst bij het WO II monument.

Herdenking met een kort woord en muzikale begeleiding, gevolgd door bloemlegging. iedereen, jong en oud, kan een bloem leggen. Afsluiting met één minuut stilte.

Voor degenen die slecht ter been zijn is er vervoer per jeep of anderszins. Na 15.45 uur is er een moment voor informeel samen zijn. Meer info volgt via Hét GemeenteNieuws of bel 06 45624016 en ook www.exodushuissen.nl.