Bombardement van de kerk in Doornenburg.
Bombardement van de kerk in Doornenburg.

Fietstocht Historische Kring Doornenburg voor leerlingen van De Doornick

DOORNENBURG - Na de mislukte ‘Slag om Arnhem’, in september 1944, lag Doornenburg in een frontgebied. Onze regio was nog steeds bezet door de Duitsers, die op 1 oktober 1944 vanuit dit gebied een offensief begonnen.

Ten gevolge hiervan voerden de geallieerden op 2 oktober 1944 zware bombardementen uit op onder andere het bezette Doornenburg. Dit heeft een grote impact gehad op de Doornenburgse bevolking. De HKD wil de geschiedenis, van Doornenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder de aandacht brengen. Het is belangrijk dat de verhalen doorgegeven worden. Daarom werkt de HKD samen met basisschool De Doornick en is er op 2 oktober een speciale fietstocht voor de groepen 5-6-7 en 8 gepland. Deze gaat langs zes locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die plaatsen zal de HKD aan de leerlingen verhalen vertellen. Zij kunnen daar aldus horen, ervaren en beleven over wat er op die plekken in de tijd van oorlog, bezetting en bevrijding gebeurd is. Op 2 april 1945 werd Doornenburg bevrijd...


Volgend jaar

Volgend jaar zal de HKD samen met het zangkoor Jekadee activiteiten organiseren die in het teken van ‘bevrijding’ staan. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 april zal dan een groots concert worden gegeven en komt er een tentoonstelling. Op zondag 5 april 2020 kunnen belangstellenden een fietstocht maken langs de zes locaties die in het kader van de Tweede Wereldoorlog van historische waarde waren.