De indrukwekkende herdenking bij het Looveer. (foto: Wim Woudt)
De indrukwekkende herdenking bij het Looveer. (foto: Wim Woudt)

17 september: vlag halfstok

HUISSEN - Rond 17 september 1944 maakte de aanvankelijke vreugde bij burgers plaats voor tegenslag, verdriet en grote ellende. De Operatie Market Garden bracht geen bevrijding. Precies 75 jaar na dato vindt er een ingetogen herdenking plaats bij 't Looveer waar destijds 23 slachtoffers te betreuren waren.

Gezien de grote opkomst blijkt, dat de pijn voelbaar is tot op heden. De herdenking werd vooraf gegaan door een tocht met meer dan honderd deelnemers vanaf de WO II plaquette op de Markt in Huissen.

Pater Henk Jongerius droeg op indrukwekkende wijze voor. Corry Janssen las het gedicht '17 september Waarom?. Daarbij werd het samenzijn als helende factor benoemd. De muzikale intermezzo's werden op sfeervolle wijze door, zanger- gitarist Alain Bruyere ingevuld.

Het Looveer; plaats van verzet, van smokkel van onderduikers en het noodlottige bombardement geeft een weergave van de tragiek van oorlog. Waar elders vaak de heldenmoed van militairen wordt herdacht is dat voor velen in de Over Betuwe de kracht van de burgers; de Stille Helden.

"Tumulus danken wij voor de support en dat geldt ook voor de gastvrijheid van By Willem, waar iedereen informeel kon napraten. Dit allemaal maakte het tot een indrukwekkende gebeurtenis." Vergeet de oorlog en je hebt geen vrede, Vergeet de doden en je hebt geen leven. Meer info en foto's staan op www.exodushuissen.nl.