Impressie van het nieuwe clubgebouw van Jonge Kracht. (Croonen Architecten)
Impressie van het nieuwe clubgebouw van Jonge Kracht. (Croonen Architecten)

Problemen met oplevering van velden en complex

Improvisatieseizoen voor Jonge Kracht

Tekst: Hans Schmeinck

De werkzaamheden op en aan het nieuwe sportpark van Jonge Kracht werden eerder al stilgelegd, vanwege vervuilde grond. Onlangs ging de voetbalclub uit Huissen weer verder met de voorbereidingen. Door de ongewilde pauze loopt de oplevering fikse vertraging op. Dat betekent ook dat er lange tijd flink geïmproviseerd moet worden op het huidige Schalkshofstede.

In mei jongstleden werden de grondwerkzaamheden op het toekomstige sportpark van de 'rooien' stilgelegd. Het terrein aan de Polseweg leek vervuild met onder andere asbest, glas en plastic en moest worden gesaneerd. Wie verantwoordelijk is (geweest) voor de vervuiling is nog steeds onbekend, vermoedelijk gaat het om een illegale storting. Mede omdat een deel van het bouwterrein jarenlang vrij en onbeheerd was. ,,Maar na onderzoek bleek het met de verontreiniging mee te vallen'', aldus voorzitter Lambert Neijenhuis.

Nadat de werkzaamheden aan en in de grond klaar waren, een klus die behoorlijk lang duurde, werden de werkzaamheden onlangs weer opgestart. Zo is onder andere de ondergrond van het nieuw te bouwen complex geëgaliseerd. Maar waar in mei nog werd gedacht dat het ongewilde oponthoud geen gevolgen zou hebben voor de oplevering, is men door de actualiteit achterhaald.

De geplande datum van de opening van het nieuwe sportpark met het hypermoderne en gestileerde clubgebouw annex kantine (zie afbeelding) was eerder in januari 2020 en later maart. Maar beide data worden niet gehaald. 'Een utopie', noemden Neijenhuis c.s. het zelf al.


Het betekent dat Jonge Kracht en haar teams het tijdens het zojuist begonnen seizoen enorm moeten gaan improviseren. De vereniging van Huissen-Zand telt circa 750 leden, waarvan 570 actief en die zullen moeten gaan spelen op twee voetbalvelden (een met natuurgras en een met kunstgras) en een trainingsveld.


75 jaar

Want één veld met natuurgras werd eerder al afgegraven ten faveure van een nieuwe met kunstgras. Die moet eind volgende maand speelklaar zijn. Al wordt dan meteen het oude kunstveld verlegd en kan daar – ruim een maand – niet op gevoetbald worden. Het betekent hoe dan ook dat er (thuis)wedstrijden verschoven moeten gaan worden en dat er op regelmatige basis doordeweeks gevoetbald zal gaan worden. Dat heeft uiteraard ook consequenties voor de bezoekende teams.
Neijenhuis: ,,Wij hopen dat iedereen hier begrip voor heeft, want een andere oplossing of mogelijkheid is er gewoon niet. De overlast zal zeker tot eind november plaatsvinden. Daarna hebben we de beschikking over twee kunstgrasvelden en ons hoofdveld.''
De verwachting is dat de totale oplevering nog voor volgend seizoen (2020-2021) zal zijn. Saillant detail: volgend jaar 6 oktober bestaat Jonge Kracht precies 75 jaar. Dan moet de jubilaris zéker de beschikking hebben over het nieuwe complex annex clubgebouw.