Afbeelding

Krachttraining voor ouderen; "Krachtig en Vitaal ouder worden''.

ANGEREN - Kent u de betekenis van sarcopenie? In weinig woorden betekent het krachtverlies bij het ouder worden. Iedereen krijgt er helaas mee te maken. Het betekent dat uw lichaam grofweg na uw dertigste levensjaar langzaam aan spiermassa en spierkracht verliest, dit effect wordt na het vijftigste levensjaar groter. Als u hier niets aan doet kan het krachtverlies uiteindelijk betekenen dat u niet meer zelfstandig kunt opstaan uit een stoel of bed en dat u hulp nodig heeft bij het naar de wc gaan en douchen. Gelukkig kunt u er zelf iets tegen doen, want sarcopenie en krachtsverlies blijkt namelijk goed te remmen en onder de juiste omstandigheden zelfs omkeerbaar.

Krachttraining voor ouderen (leeftijd 55+)
Krachttraining is logischerwijs het middel om sarcopenie en krachtverlies te remmen of zelfs om te keren. Daarbij, met functionele krachttraining van vooral de beenspieren kunnen senioren de kans op een struikelpartij flink verminderen. Als je krachttraining op de juiste manier toepast wordt je sterker en gespierder, dit geldt ook voor ouderen, ongeacht hoeveel kracht je momenteel verloren hebt. Het is zelfs zo dat krachttraining essentieel is voor een vitale en fitte oude dag. Bij krachttraining hoef je overigens niet direct te denken aan zware halters en enorme gewichten. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau en tempo vooruitgang boeken.

Een maximumleeftijd om aan krachttraining te doen is er niet. Er zijn zelfs onderzoeken bekend waarbij proefpersonen van ruim boven de 90 jaar indrukwekkende vooruitgang laten zien. Het betekende voor hen dat ze soepeler konden lopen en zonder ondersteuning op konden staan uit een stoel. Uiteraard moeten ouderen wel voorzichtiger trainen en opbouwen in gewicht en intensiteit. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met mogelijke blessures, of ouderdoms mankementen.

Het team van Fysiotherapie M van der Ploeg beschikt over meerdere fysiotherapeuten die veel ervaring hebben op het gebied van geriatrie, beweegzorg voor ouderen en zich gespecialiseerd hebben op verschillende aandachtsgebieden als heup- en knieartrose en krachtraining voor ouderen.

Heeft u interesse of vragen dan kunt u bellen of kom even langs in onze praktijk.

Hoofdlocatie Angeren
Adres: Jan Joostenstraat 40a, Angeren
Tel: 026-325 52 72
E-mail: info@mvanderploeg.nl
Website: www.fysiotherapievanderploeg.nl