Schijnridderzwam. (foto: Gijsbert Peelen SLN)
Schijnridderzwam. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

Paddestoelenexcursie in Haalderen

HAALDEREN - Het grootste deel van het jaar zie je ze nauwelijks, maar in de herfst schieten ze massaal uit de grond: paddestoelen. Steeds meer wordt bekend over hun geheime en onzichtbare leven.

Altijd al hebben paddestoelen mensen gefascineerd, vanwege het plotselinge opduiken en verdwijnen. Zo vertellen oude legendes dat de witte spikkels op de vliegenzwam ontstaan zou zijn, uit schuim uit de bek van het paard van Wodan en dat truffels ontstaan uit het zaad van bronstige herten. Andere vertellingen verhalen over rondtrekkende predikers die bedelden om brood. Waar ze bruine kruimels lieten vallen zouden giftige paddestoelen groeien en witte kruimels leverden eetbare paddestoelen op.

Biefstukzwam, braakrussula, tonderzwam en elfenbankje zijn zomaar enkele namen die gegeven zijn aan de vruchtlichamen van deze schimmige schimmels. Sommigen ruimen afval op; anderen maken afval door de boom te doden waarin ze groeien. Weer anderen leven samen met de wortels van de bomen en worden er allebei beter van.

Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk leiden de deelnemer op zondag 20 oktober rond vanaf de parkeerplaats bij cafetaria Moos in Haalderen. De excursie begint om 14.00 uur en duurt anderhalf uur. Vanaf 13.45 uur staan de gidsen te wachten.

Tip: spiegeltje en fototoestel meenemen. Kinderen vanaf zes jaar zijn ook welkom. Kosten volwassenen 3,-; kinderen 1,50 euro. Deze excursie is niet geschikt voor minder-validen. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.