Kinderen met diploma (foto: Piet van der Horst)
Kinderen met diploma (foto: Piet van der Horst)

Verdiend schooltuindiploma voor kinderen Pius X-school

BEMMEL - Applaus van de kinderen als meester Bas de vrijwilligers van de schooltuintjes bedankt en hun professionele aanpak roemt. Dat was bij de diploma-uitreiking van groep 7 en 6/7 in De Veldschuur van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

De middag begon met een discussie over tops en tips. De tops van de kinderen waren dingen als 'zelf een tuintje hebben met groenten en die thuis klaarmaken', 'de hulp van de vrijwilligers', 'de leerzame uitleg', de goede organisatie en 'het boerderijbezoek'. Tips waren 'vaker mogen komen of meer tijd krijgen', 'ook de juf of meester moet helpen met onkruid wieden' en 'meer recepten voor thuis'.
Het hoogtepunt was het interview met beide meesters over het werkboek. Thomas van groep 7: 'Hij steekt niet, leeft alleen en zorgt voor bestuiving!' Doodse stilte. Terwijl Bas nog nadenkt over het soort bij dat hierbij hoort, scandeert de zaal al: solitaire bij. Dan stelt Koen meester Henk de vraag: 'Weegt een kilo, staat op het land, is moeilijk uit te trekken en levert veel suiker!' Henk aarzelt, maar het antwoord is trefzeker. De kinderen kijken bewonderend bij zoveel kennis. Als de pauze dan aanbreekt staan er volop hapjes en drankjes op tafel.
Uit de toets blijkt dat het diploma meer dan verdiend is. De kinderen hebben erg veel geleerd. Niet alleen over groenten en groenteteelt, maar ook als het gaat om taal (woordenschat) en rekenen (passen en meten). Daarnaast hebben ze leren geven en nemen, elkaar leren helpen en durven ze een worm op te pakken…
Jan de Moor