Afbeelding
Foto:

Fysiotherapie bij stress… hoe dan?

HUISSEN - De kranten staan er vol van: het fenomeen 'stress' is inmiddels niet meer weg te slaan uit ons dagelijks leven, uit onze gesprekken en de media.

Ons lichaam reageert op stress en soms kan deze actie van het lichaam ons in verloop van de tijd ziek maken, de 'uit-knop' is niet gebruikt en ons lichaam raakt uitgeput met alle gevolgen van dien. Jessica Govaarts-Versteeg begeleidt al jaren mensen met klachten die vallen onder de noemer psychosomatische klachten. Psychosomatische klachten zijn klachten die voortkomen uit klachten van psychische aard/stress-gerelateerde klachten; zij kunnen zich uiten in lichamelijke klachten, onrust, slecht slapen en ook in storingen in het adempatroon (hyperventilatie). Ook de onbegrepen klachten (klachten die medisch niet te verklaren zijn) horen er bij. Jessica Govaarts heeft tien jaar geleden in Amsterdam de driejarige opleiding Psychosomatische Therapie afgerond en heeft daarmee de vijfde specialisatie binnen Fysiotherapie Huissen voor haar rekening genomen.

De Psychosomatische Fysiotherapie richt zich op deze spannings- en stressklachten, onverklaarbare pijn en vermoeidheid. Het zoeken naar vermindering van het stress-antwoord van het lichaam. Vaak blijven de mensen zelf naar een medische verklaring zoeken terwijl aandacht voor het totaal, het 'totaalplaatje' van de persoon, een oplossing kan geven.

In de begeleiding geeft Jessica Govaarts-Versteeg aandacht aan dit 'totaal-plaatje' van de cliënt. Zij helpt hen bij het zoeken naar herstel van het verstoorde evenwicht. Zij maakt gebruik van verschillende therapievormen: adem- en ontspanningstherapie, communicatieve massage en bewegingsoefeningen, cognitieve therapie (therapeutische gesprekken).

In haar begeleiding kan, in overleg met de cliënt indien noodzakelijk, gebruik worden gemaakt van het samenwerkingsverband met de psychologen van de Psychotherapiepraktijk Scharwächter, ook werkzaam op de van Gelrestraat 4. Meer informatie vindt u op: www.fysiotherapiehuissen.nl. Mocht u de folder 'Psychosomatische Therapie' willen aanvragen, mailt u dan naar info@fysiotherapiehuissen.nl of download deze van de website.