De ambulance op weg naar Doornenburg. (foto: Sjaak Veldkamp )
De ambulance op weg naar Doornenburg. (foto: Sjaak Veldkamp )

Onvoldoende ontsluiting Lingewaard consequenties voor ambulancevervoer

BEMMEL – De aanrijtijd van ambulances bij een spoedeisende melding is ten opzichte van vorig jaar iets verbeterd. Gendt en Doornenburg blijven echter met een overschrijding van de wettelijk norm aandacht vragen. Wethouder Aard Slob ziet de Van der Mondeweg in Haalderen als belangrijke boosdoener. Hier hoeft maar wat te gebeuren en een vlotte doorgang is geblokkeerd. Het college blijft er op aandringen dat in alle dorpen de ambulance op tijd moet zijn, maar de oplossing ligt niet alleen bij de ambulancedienst.

De ambulancezorg Gelderland-Midden maakt half jaarlijks de cijfers over de aanrijtijden bekend. De spoedeisende ambulance moet binnen een kwartier ter plaatse zijn. In 2011 werd die norm in Lingewaard met 10,1 procent overschreden. Ten opzichte van vorig jaar is de overschrijding gedaald van 12,3 naar 9,6 procent. Hiermee voldoet Lingewaard aan de streefnorm. Gendt en Doornenburg laten ten opzichte van vorig jaar ook gunstige cijfers zien. Maar met respectievelijk een overschrijding van 21 en 20 procent nog ver boven de norm van een kwartier aanrijtijd.
Wethouder Slob is niet gerust. Recent waren de provinciale wegen de Van der Mondeweg in Haalderen en de Langstraat in Gendt wegens wegwerkzaamheden afgesloten. Dat heeft invloed gehad op het ambulancevervoer, weet hij.

Slob trekt het breder. Aandacht voor een ontsluiting van Lingewaard is belangrijk. Anders heeft dat grote consequenties, zegt hij. Als voorbeeld noemt hij de werkzaamheden deze zomer aan de A325. Naar verwacht zal dat invloed hebben op meer negatieve cijfers van aanrijtijden in de tweede helft van 2019.