Nabij het paneel wordt men toegesproken door wethouder Janssen. (foto: Willem Woudt)
Nabij het paneel wordt men toegesproken door wethouder Janssen. (foto: Willem Woudt) willem woudt

WO II paneel weer terug op locatie Langestraat Huissen

HUISSEN - Na de herdenking aan het Looveer kon in Huissen centrum vanaf 17 september kennis genomen worden van de namen van oorlogsslachtoffers. Al enige maanden daaraan voorafgaand heeft het Comité Herdenking 2 oktober, gestreefd naar een namenlijst die compleet is.

Hoofddoel is om de namen een gezicht te geven. Onderzoek en oproepen in onder andere Hét Gemeente Nieuws leiden er toe, dat steeds meer foto's van slachtoffers uit de periode '40-'45 beschikbaar komen. Door plaatsing van het paneel in Huissen centrum ontstond als het ware een vertelplek. Mensen verzamelden zich hier en vervolgens werden oude fotoalbums nog eens doorgenomen.

Vanuit deze contacten werden bij de Historische Kring Huessen, stichting Gedenkpark en het Exoduscomité nieuwe beelden aangeleverd. Tijdens de 2 oktober herdenking werd een pracht resultaat getoond omdat weer meer dan tien slachtoffers een gezicht kregen. Om die reden is beslist om het initiatief voort te zetten. Dat houdt in, dat het paneel weer terug is in de Langestraat. Daar zal het weer aandacht krijgen van passanten. Wellicht leidt dit weer tot het aanleveren van foto's van slachtoffers.

Op 4 mei 2020 zal er een bijzondere Dodenherdenking zijn; een dag later -op 5 mei- zal er extra aandacht zijn in het kader van 75 jaar vrijheid. In de tussenliggende tijd blijven we druk doende meer foto's aan de 184 namen toe te voegen. Iedere blanco plek bij een naam is een uitnodiging verder te blijven zoeken. Inmiddels zijn er weer nieuwe foto's van de Nijmeegse slachtoffers aan toe te voegen. Neem voor info contact op met genoemde organisaties.