Harry Volmeijer; van keeper (hier in 1981 bij Vitesse) tot barkeeper. Uiteraard bij 'zijn' Spero, de club uit Elst waarvan hij al 56 jaar lid is.
Harry Volmeijer; van keeper (hier in 1981 bij Vitesse) tot barkeeper. Uiteraard bij 'zijn' Spero, de club uit Elst waarvan hij al 56 jaar lid is.

Elster keeper werd barkeeper

Harry Volmeijer als Mister Spero

Tekst en foto: Hans Schmeinck

ELST – Op twee uitstapjes na heeft Harry Volmeijer (62) altijd het shirt van Spero gedragen. Keepersshirt welteverstaan, want de Elstenaar is een doelman pur sang. Lliefst achttien jaar speelde hij in het eerste. Daarna vervulde hij nog diverse rollen bij de immense club uit Elst. Zo'n tien jaar geleden werd de keeper 'plots' barkeeper. Ofwel beheerder van het clubhuis. Hij blikt terug. En een beetje vooruit.

Volmeijer is zondag druk aan het werk in de kantine op sportpark De Pas. Er is die middag het Grun Weiss Oktoberfest en dat is altijd een drukke en gezellige middag. Maar hij mist nu wel de verrichtingen van 'zijn' Spero 1. De ploeg die zo slecht startte in de tweede klasse I, maar door twee zeges op rij (waaronder tegen koploper MASV uit Arnhem) onderin weg is.

Sterker nog, terwijl Volmeijer pullen bier en broodjes bockwurst verkoopt boekt de Elster ploeg onder leiding van de nieuwe trainer Kevin van Veen weer een overwinning! Tegen topper SDOUC uit Ulft zelfs en 4-0 maar liefst. De voormalig doelman is een blij man, want op eerdere edities van de Duitse middag verloor het eerste. En het is toch net iets gezelliger als het vlaggenschip wint, zegt Volmeijer als hij achter de bar staat.

Tien jaar geleden werd de voormalig keeper door Spero gevraagd voor de rol als beheerder van het clubhuis. ,,Vanwege een reorganisatie verdween mijn functie bij de ING Bank, vandaar.'' Volmeijer hoefde niet lang na te denken over het aanbod. ,,Het is toch mijn cluppie, je kent alle ins en outs.'' Wat heet, Volmeijer mag wel Mister Spero genoemd worden.

5000 man publiek

Ga maar na, hij was 31 jaar actief als keeper bij de Elster club voetballer, waarvan achttien jaar in het eerste. Tussentijds kwam hij een seizoen uit voor Vitesse (1981-1982) en Jonge Kracht uit Huissen (1991-1992). ,,Hoogtepunten waren een doelpunt uit een uittrap van mij, in 1980 tegen Concordia Millingen. En vooral het beslissingsduel in Druten met Spero tegen Lienden; 5000 man publiek, ik stopte een penalty en we wonnen met 2-0.''

Nadat hij als sluitpost was afgezwaaid werd hij onder meer trainer van de doelmannen en verantwoordelijk voor technische zaken. En sinds tien jaar is de keeper dus barkeeper bij de club met zo'n 1500 leden (!). ,,Het clubhuis is dagelijks geopend en dat vergt een goede organisatie'', aldus Volmeijer, die in dienst is bij Spero.

,,In tegenstelling tot misschien andere verenigingen heb ik twintig vrijwilligers voor het clubhuis. Het is de spil van de vereniging, waar eenieder zich thuis moet voelen.'' Zijn charmante rechterhand is zijn vrouw Thea. Die vanwege de pensioengerechtigde leeftijd waarschijnlijk gaat stoppen. Volmeijer (nog) niet. ,,Zo lang ik het leuk vind, ga ik er mee door.''




.