Filmavond 'Bal' in kerk in Huissen

HUISSEN - Bal (honing) is een Turkse dramafilm uit 2010 onder regie van Semih Kaplanoglu. Hij won met deze film de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Het verhaal: De kleine Yusuf is net op school begonnen. Hij gaat graag mee op pad met zijn vader Yakup, die imker is. Als op een dag de bijen van Yakup verdwijnen, trekt hij de bergen in. Yusuf praat als gevolg daarvan niet meer met zijn moeder. Als Yakup na verloop van tijd niet terugkomt, begint zowel Yusuf als zijn moeder zich zorgen te maken.

Deze film zal op donderdagavond 7 november gedraaid worden. Vanuit de diaconale commissie van de gezamenlijke protestantse kerken van de Lingewaard wordt deze avond georganiseerd. De film is gerelateerd aan het project in Guatemala dat door de commissie ondersteund wordt. Het is de vakopleiding voor jongeren tot imker, om zelfstandig in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Gedurende tientallen jaren werd Guatemala geteisterd door een burgeroorlog. Nog altijd heeft de bevolking te kampen met geweld en corruptie. De sociale en economische ongelijkheid in het land is groot. Vooral jongeren die tot de Maya-bevolking behoren, hebben nauwelijks kans op werk. Vredescentrum Barbara Ford, partnerorganisatie van Kerk in Actie, wil hier verandering in brengen en biedt deze jongeren een vakopleiding, bijv. tot imker of een opleiding textiel bedrukken. De organisatie brengt de jongeren vervolgens samen in coöperaties, om zo gezamenlijk een onderneming te kunnen starten.

Plaats en tijd filmavond: protestantse kerk Huissen, Raadhuisplein 35 in Huissen, op 7 november, aanvang 19:30 uur.