'Met het oog op De Kinkel'

BEMMEL - Wat drie jaar geleden begon als interviews met gebruikers van De Kinkel, geplaatst in Hét Gemeente Nieuws, groeide uit tot een boek over de geschiedenis van De Kinkel. Interessant om te lezen, juist omdat de komst van de eerste gebruikers wordt gekoppeld aan de maatschappelijke ontwikkelingen destijds.

Immers, jeugdsoos, peuterspeelzaal en Kleine Akademie konden ontstaan dankzij subsidies van het Ministerie van CRM. De kaderteksten met de interviews van gewone Bemmelaars geven daaraan verdieping waardoor de geschiedenis nog meer gaat leven.

In de jaren ’60 bepaalde het bestuur van de jeugdsoos: ‘in een fauteuil mag niet meer dan één persoon zitten’; jaren ‘90: ‘peuterspeelzaal moet vanwege geluidsoverlast naar barak; recent: ‘Open Academie stopt met cursusaanbod volwassenen, docenten zijn woedend’.

Het boek is ook actueel: Fleur: ‘deze jurk heb ik zelf gemaakt’; Herman: ‘oud-misdienaar met passie voor glas in lood’, Marieke: ‘prutsen met je handen werd sieraden maken’; Heisterkoor: ‘zingen vanuit de verbeelding’. Allemaal flarden uit gesprekken.


Ook is er aandacht voor de meer recente periode van De Kinkel, toen het Donatuskerkplan het voortbestaan bedreigde. Het verloop van het politieke proces wordt zorgvuldig gevolgd en met tal van bronnen onderbouwd. De conclusie wordt aan de lezer overgelaten.
Ook leuk om te lezen zijn de interviews. Ze geven in het tweede deel een beeld van de gebruiker en laten zien hoe ruim het sociaal-cultureel programma van De Kinkel is.