Open Eetcafés Lingewaard

HUISSEN – Er komt een ontmoetingscentrum in Huissen. Een initiatiefgroep inventariseert in opdracht van de gemeente Lingewaard de eisen die aan een sociaal cultureel centrum moeten worden gesteld. Het gebouw komt op de plaats van de huidige vergaderzaal van de gemeente aan de Langekerkstraat.

De accommodatie maakt deel uit van de bebouwing op de plaats van de Aloysiusschool. Hoe dat multifunctioneel centrum eruit komt te zien hangt in af van de reacties uit het Huissense verenigingsleven. Alle verenigingen en instellingen worden door de initiatiefgroep benaderd. Ze worden gevraagd naar hun huidige huisvesting en naar de gewenste toekomstige ruimte. Dat kan een vergaderruimte zijn, maar ook een zaal voor uitvoeringen of andere evenementen. Ook de mogelijkheid van opslag wordt in de inventarisatie betrokken.

De initiatiefgroep onderzoekt ook de speciale wensen die mogelijke toekomstige gebruikers aan het gebouw stellen, zoals geluidsdichtheid en plafondhoogte. Voorts kunnen ze meepraten over het beheer van de het nieuwe gebouw. Het gaat bij het onderzoek om een vrijblijvende inventarisatie. De ondervraagde organisaties worden niet gehouden aan hun voorkeuren. Acht jaar geleden was er ook sprake van een particulier initiatief voor een multifunctioneel centrum, in het voormalige Stadhues. Dat plan liep uiteindelijk spaak, omdat mogelijke gebruikers de consequenties niet konden overzien. Bovendien besloot de gemeente het gebouw tijdelijk te gebruiken als opvang voor bejaarden. Het grote verschil met de nieuwe situatie is dat nu de gemeente het initiatief heeft genomen voor een cultureel centrum.