Afbeelding
Foto:

Marten en Margriete van der Ploeg nemen afscheid van hun

praktijk voor fysiotherapie in Angeren

ANGEREN- Een mooi moment om terug te blikken.

In 1984 begonnen zij samen de praktijk voor fysiotherapie M van der Ploeg in Angeren. De knusse praktijk was gevestigd in de oude bakkerij van familie van Kol aan de Rosmolenstraat. Er waren twee behandelkamers. De hond lag onder de balie. Boven een gezellige houten oefenruimte. Een vertrouwde omgeving voor patiënten, een harmonieuze sfeer en een sterk teamgevoel.

In Angeren woonden destijds ongeveer 2500 mensen. De zorg bestond uit één apotheekhoudend huisarts die 24 uur per dag dienst had evenals de enige fulltime wijkzuster. Daarnaast was er één tandarts en één fysiotherapeut. Doordat deze zorgverleners midden in de gemeenschap stonden waren ze goed op de hoogte van het wel en wee van de dorpsgenoten.

Als fysiotherapeut in een klein dorp had je destijds een bijzondere positie, "van een lezing voor de vrouwenbond, overleg met de pastoor, blessures bij de achterdeur, tot een patiënt begeleiden in de laatste levensfase". Zorg verlenen in brede zin! Binnen de behandelkamer was de fysiotherapeut allround en behandelde alle spier- en gewrichtsklachten met massage en oefentherapie, en was een technicus, werkend met apparatuur zoals ultra korte golf, stroomvormen en warme modder.

Fysiotherapeuten van nu zijn gespecialiseerd. Het team breidde zich uit en als praktijk hebben we nu specialisten in schouder-, knie-, rug-, long of hartklachten. De fysiotherapeuten zitten in netwerken voor oncologie, Parkinson, claudicatio en ouderenzorg. Wetenschappelijke onderbouwing wordt steeds belangrijker. Binnen de praktijk is daardoor meer specifieke kennis, waardoor de patiënt gerichter behandeld kan worden. Men maakt ook graag gebruik van elkaars kennis. Zo kan het zijn dat een patiënt wordt begeleid door meerdere fysiotherapeuten. Mocht er elders meer kennis zijn dan verwijzen zij door collega fysiotherapeuten in de omgeving.

Om tegemoet te komen aan een groeiende praktijk bouwden Marten en Margriete in 2003 de Rabobank om tot een ruimtelijk gebouw waar het fijn werken is. De praktijk werd ingericht om mensen in beweging te laten komen voor hun eigen herstel. De twee grote moderne oefenzalen geven daar de ruimte voor. Er zijn vijf behandelkamers voor onderzoek en behandeling, de technische apparatuur wordt niet meer gebruikt. Het team is uitgegroeid tot 13 enthousiaste medewerkers. Ondanks de veranderingen is de basis hetzelfde als in 1984, een vertrouwde omgeving voor patiënten, een harmonieuze sfeer en een sterk teamgevoel.

Marten en Margriete dragen hun praktijk voor fysiotherapie met plezier over aan Annemieke Burgers, Gerrit Koops en Gosse Bootsma. De naam 'Fysiotherapie M van der Ploeg' blijft bestaan en de praktijk blijft in beweging!

De patiënten van vroeger en nu zijn van harte welkom op 13 december 2019 van 14.00 uur tot 15.30 uur in de praktijk voor fysiotherapie M van der Ploeg, Jan Joostenstraat 40a in Angeren.

Afbeelding