Angerse Aovond:

modeshow en ut leve goeng deur

ANGEREN - De Angerse Aovond op dinsdag 17 november was een herinnering aan de (oorlogs)jaren ’40-’44.

Als je nog niet wist hoe we er in Angeren in de jaren 40 bijliepen, dan kon je dat horen en vooral zien op deze Angerse Aovond. Met grote belangstelling volgden de talloze aanwezigen de modeshow, die door toneelgroep Mozaiek op de rode loper werd gebracht. Ans Smit en Door Mom wezen de bezoekers op de karakteristieke kledingdetails van onder andere: Angerse lui uit de ‘gegoede’ stand, schoolgaande kinderen, moeder in verwachting met kinderwagen, kerkgangers en een heus bruidspaar. Een luid 'Lang zullen ze leven', werd terecht voor het ‘jonge’ paar gezongen.

Na de pauze was de ‘mobilisatie, inval en bezetting’ het onderwerp. De Angerenaren Frits Vermeulen, Toon Visser, Marietje Visser – Jansen en Hennie Helsen vertelden hun oorlogsbelevenissen in de jaren ‘39-‘43. Ondersteund met kaarten, foto’s en advertenties uit die tijd gaven ze aan dat ‘ut leve ien ut begin deur goeng’, maar met de dag meer beangstigend en gevaarlijker werd. De volle zaal luisterde ademloos naar hun emotievolle, waar-gebeurde verhalen.

Na het bedanken van Chris van Asperen, Geert Tijssen (film, geluid), Geert Bouwman (presentatie) en de vele, vele vrijwilligers (zaalinrichters, leveren materiaal) klonk het lied: 'We’ll meet again' gezongen door Vera Lynn nog verwachtingsvol lang na. We’ll meet again in mei 2020 voor de jaren ’44 –’45?