Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

'De boom van goud!'...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

HUISSEN - ...Het is herfst! Ik werp een blik op onze Binnendijkse patiotuin. Mijn oog valt gelijk op de ruwe berk (Betula pendula), verder te noemen: berk, die in een bloempot staat. De berk trekt alle aandacht naar zich toe. Prachtig is het goudgele herfstblad. Fraai lichtgevend.

Onze kleindochter Fleur van 5 noemt de berk treffend: 'De boom van goud!'. De berk in herfsttooi was ook nog nooit zo mooi en houdt ons al weken 'in de ban'. Het is alsof de berk je wil opbeuren. De berk is een zaailing. De zaailing is door 'Jan de Wind' in de bloempot beland. Het toen net ontkiemde zaadje vertederde mijn vrouw Coby dusdanig dat de 'kleinood' werd gedoogd. Inmiddels is de berk vijf lentes. Bij het geringste zuchtje wind dansen de blaadjes van de berk al aan de subtiele twijgjes. Kool- en pimpelmeesjes struinen als ware acrobaten blaadje voor blaadje af opzoek naar nog wat 'eiwitrijk' voedsel. Aan de uiteinden van de twijgjes hangen hier en daar al katjes. Prachtig. Zij zullen in het vroege voorjaar bloeien als een van de eerste lentebodes. Bijen en hommels zijn er dol op. Ik kan niet wachten.

Ondertussen dwarrelen diverse bladeren in diverse bladvormen van 'buitenaf' op ons patioterras. Naast het blad van de ginkgo en de robinia zie ik daar ook berkenblad bij. Ik vergelijk dat blad met dat blad van onze berk. Driehoekig, getand (denk aan een zaagblad) en veernervig (denk aan een vogelveer). Een match! Ook van een ruwe berk. Ha, mooi. Dan staat de Moederboom van onze 'zaailingberk' bij het wandelpad van Binnendijk naar Grevenveld. Een rijzige veertiger met een prachtig doorleefde zilvergrijze stam. Ook te spotten vanuit onze Binnendijkse woonkamer...