(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp)

Oude kassen in Lingewaard maken steeds meer plaats voor woningbouw

Landschappelijke verbetering in buitengebied Lingewaard

HUISSEN – De gemeente ligt op ramkoers met besluiten dat oude kassen gesloopt worden in ruil voor het bouwen van een woning. Afgelopen week zijn er weer twee verzoeken ingewilligd. In het buitengebied van Gendt en een groot kassencomplex aan de Karstraat in Huissen. Volgens wethouder Johan Sluiter volgen er nog veel meer.

Doelstelling van Lingewaard is aanpak van verrommeling in het buitengebied. In ruil daarvoor wordt in principe planologische medewerking verleend voor de bouw van een vrijstaande woning en de bestaande bedrijfswoning gewijzigd in burgerwoning. Vele eigenaren hebben hiervan al gebruik gemaakt.

De kassen van 3000 vierkante meter zijn verouderd en niet meer geschikt om aan moderne bedrijfsvoering te doen. Het is niet de tuinder die van zijn kassen af wilt. "De initiatiefnemer heeft deze kavel onlangs opgekocht en wil nu aanspraak maken op de functieveranderingsregeling en de glasopstallen slopen in ruil voor één woning." Het argument om hier positief mee om te gaan is dat het flinke landschappelijke verbetering oplevert, stelt de wethouder.

Er was één maar. De vrij te komen kavel is niet geschikt voor een woning. De woning zou achter de bestaande woning komen en die valt binnen de hindercirkel van de manege. De oplossing is gevonden dat de initiatiefnemer een woning mag bouwen aan de Bergerdensestraat. De gemeenteraad moet uiteindelijk groen licht geven.