Rent-AII & Fairlight is prominent zichtbaar bij de entree van Lingewaard. (foto: Sjaak Veldkamp)
Rent-AII & Fairlight is prominent zichtbaar bij de entree van Lingewaard. (foto: Sjaak Veldkamp)

Smaken verschillen

over kwaliteit en uitstraling

BEMMEL – Is het nieuwe bedrijfspand van Rent-AII & Fairlight aan de A15 te kolossaal, saai, of is het juist een aanwinst voor de entree van Lingewaard. Smaken verschillen. Ook bij de raad. Het college is niet van plan om samen met de raad alsnog een beeldkwaliteitsplan voor bedrijventerrein Houtakker vast te stellen. Wat de raad nog niet wist. Er ligt een verzoek om het pand met verlichte reclame meer uitstraling te geven.

De verantwoordelijke wethouder Helga Witjes laat zich niet verleiden om een persoonlijk oordeel te geven over haar gewenst uitstraling van het pand. Ze ziet ook niks in het vaststellen van een beeldkwaliteitsplan. In 2009 is een dergelijk plan opgesteld, schrijft ze naar de raad. "Hoewel niet formeel vastgesteld, maar dat wordt als basis wordt gebruikt voor het toetsen van plannen op de Houtakker."

Om de gewenste uitstraling voor de Houtakker nu nog vastleggen lijkt in de opvatting van Witjes mosterd na de maaltijd. De raad is door de wethouder schriftelijk geïnformeerd. "Er zijn nog maar een paar kavels over op het terrein en de verkoop loopt goed. Het kost veel tijd en geld om voor nu alsnog een apart beeldkwaliteitsplan op te stellen."

De eigenaar van Rent-AII & Fairlight heeft de wens om zijn pand 's avonds aan te lichten, inclusief met het aanbrengen van een verlichte logo. Formeel zou het niet mogelijk zijn, want aan de randen van bedrijfsterreinen is het van de gemeente nergens toegestaan. Het idee van wethouder Witjes is om in samenspraak met de rayonarchitect, de adviseur licht en geluid van de ODRA toch medewerking te verlenen. Hiervoor moet wel een lichtplan worden opgesteld.