Reclame Huissens sigarenbandje. (foto: HKH)
Reclame Huissens sigarenbandje. (foto: HKH)

Huissens verleden

in Mededelingen van HKH

HUISSEN - De Historische Kring Huessen weet in de nieuwste uitgave van hun verenigingsblad Mededelingenweer veel boeiende zaken te melden.

Sigarenbandjes met reclame voor Huissense bedrijven en de Kraonige Zwaone sieren deze keer de omslag. Deze bijzondere vorm van reclame was ruim een halve eeuw geleden nog heel normaal. Indringend zijn verder de dagboeknotities van een novice uit het Dominicanenklooster uit september/oktober 1944. Deze dagboeknotities zijn uniek en onlangs pas bekend geworden!

De negentiende eeuw komt met een bijzonder Huissens gildeschild uit 1809 aan bod. Het is namelijk onlangs weer in het oude stadje teruggekeerd. Voor wat betreft de 18de eeuw komen we meer te weten over de invoerrechten. Huissen was immers een enclave. Een bijzonder voorval bij de gilden geeft een inkijkje in de wereld van belastingheffing.

Er is aandacht voor de onlangs onthulde informatieborden over het Romeinse verleden van Huissen. Verder in Mededelingen aandacht voor andere schenkingen: onder andere een schedel van een prehistorisch rund. Het is afkomstig uit een zandwinning in de uiterwaarden. Joop Brons met zijn column weer garant voor boeiende woorden over een stukje Huissens verleden.

Bovenstaande items en nog veel meer kunt u in de rijk geïllustreerde en in kleur gedrukte uitgave vinden. Het tijdschrift krijgen de leden deze week in hun brievenbus. Losse exemplaren zijn in het museum Hof van Hessen (Vierakkerstraat 39 ) te koop. Het museum is, behalve maandag elke middag van 13.00 tot 16.30 uur geopend, vrijdags al vanaf 10.00 uur.