Liever detailhandel, maar beter fitness dan leegstand, zeggen gemeente en winkeliers. (foto: Sjaak Veldkamp)
Liever detailhandel, maar beter fitness dan leegstand, zeggen gemeente en winkeliers. (foto: Sjaak Veldkamp)

24/7 fitnessen in pand Rabobank Bemmel

BEMMEL – Het is kiezen tussen twee kwaden. Nog langer tegen leegstand aanhikken of toestaan dat er in hartje centrum van Bemmel de mogelijkheid voor detailhandel verdwijnt. Het college heeft voor het laatste besloten. De Rabobank mag onder voorwaarden verbouwd worden tot een fitnesscenter. Initiatiefnemer is Anytime Fitness die 24/7 fitness aanbiedt.

Bemmel keek al vóór de gemeentelijke herindeling argwanend naar de ontwikkelingen van De Waalsprong. Nu ligt er een plan 'Hart van de Waalsprong' dat ruimte biedt voor 11.500m2 aan winkels. Hoe kan Bemmel zich er tegen wapenen. De verantwoordelijke wethouders Sluiter en Witjes hadden daarom op deze 'prominente plek in het centrum' liever een detailhandelsfunctie gezien. "Goede winkelcentra- en voorzieningen zijn van cruciaal belang voor de leefbaarheid van onze kernen."

De gemeente heeft ervaren dat de praktijk anders kan lopen. De eigenaar van het kantoorpand heeft meerdere pogingen gedaan voor detailhandel. Zoals verplaatsing van winkels naar dit pand. Tevergeefs. Ook winkeliersvereniging Bemmel geeft daarom aan het liever gevuld te zien dan nog langer leegstand.

Voor de initiatiefnemer is er voorbereidingswerk aan de winkel. Zoals het parkeren. De Rabobank had 17 parkeerplaatsen. De sportschool heeft 23 plaatsen nodig. Bovendien komt er tegenover het fitnessgebouw een appartementencomplex. De parkeerdruk zal nog meer toenemen. Daarom moet er een apart onderzoek plaatsvinden. Vooral op die momenten wanneer het druk is in het fitness center. Het stallen van fietsen moet in de directe nabijheid van het fitness center kunnen.

In het pand is ook bewoning. "Als gemeente willen we niet dat zij overlast ervaren door de vestiging van een fitness center op de begane grond." Daarom moet de initiatiefnemer een akoestisch* onderzoek uitvoeren. Het college heeft vertrouwen in de initiatiefnemer. Anytime Fitness, met onder ander een vestiging in Millingen, heeft meer dan zestig filialen in Nederland en België, veelal in en rond winkelgebieden.