Bauke Huisman vertelt over de Oorlog in de Betuwe. (foto: BOIC)
Bauke Huisman vertelt over de Oorlog in de Betuwe. (foto: BOIC)

Vergadering HKB en lezing Oorlog in Betuwe

BEMMEL - Op 12 februari wordt de jaarlijkse ledenvergadering van de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen gehouden in Het Wapen in Bemmel.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. De ledenvergadering begint om 19.15 uur en op de agenda staan het jaarverslag 2019 van het bestuur, de financiƫn over 2019 en de begroting 2020, verkiezingen, er wordt een mededeling gedaan over het leden- en vrijwilligersuitje en een oproep voor bestuursleden en vrijwilligers. De onderliggende stukken liggen op dinsdagochtend bij de HKB ter inzage en zijn te consulteren op de website. Opmerkingen en kandidaatstellingen kunnen tot dinsdag 11 februari 2020 per mail worden gestuurd aan secretaris@historischekringbemmel.nl

Aansluitend houdt Bauke Huisman een lezing over Oorlog in de Betuwe. Deze lezing begint om 20.00 uur en vanaf 19.50 uur is de zaal open voor degenen die alleen voor de lezing komen.

Tijdens de lezing wordt u in chronologische volgorde meegenomen langs alle gebeurtenissen in ons gebied, te beginnen met de mobilisatie en eindigend in het nu. Veel gaat over het lot van de inwoners en wat de oorlog met ze deed. Het verhaal vertelt onder andere over de 198 dagen strijd die hier gewoed heeft, waarom de Betuwe tot een van de zwaarst beschadigde gebieden van Nederland werd en wat de ellende is geweest die de inwoners hebben meegemaakt. U krijgt veel foto's te zien uit het gebied en aan de hand van simpele kaarten wordt een en ander verduidelijkt. Verder zijn er unieke dagboekfragmenten, vele foto's van de omgeving in die tijd en niet eerder vertoonde luchtfoto's van de directe omgeving.