Afkoppelen van regenpijpen gaat in het buitengebied het makkelijkst. De Rijnstraat in Doornenburg is als eerste aan de beurt. (foto: Sjaak Veldkamp)
Afkoppelen van regenpijpen gaat in het buitengebied het makkelijkst. De Rijnstraat in Doornenburg is als eerste aan de beurt. (foto: Sjaak Veldkamp)

Afkoppelen regenpijp

wapen tegen wateroverlast

ANGEREN/DOORNENBURG - Een aantal bewoners in het buitengebied van Angeren en Doornenburg is door de gemeente benaderd om met de regenpijp af te koppelen van de riolering. Hiermee wil de gemeente bij een hoosbui wateroverlast in beide kernen voorkomen. Het college heeft hiervoor 275.000 euro uitgetrokken.


De riolering in Angeren en Doornenburg is onder de maat. Uit onderzoek is gebleken dat de afvoercapaciteit niet voldoet aan de normen. Bij een hoosbui ontstaan er fikse waterplassen op straat. Om de riolering te ontlasten is afkoppelen van regenpijpen de ultieme oplossing.

Een bijkomend voordeel, maar minstens zo belangrijk zegt de gemeente, is de strijd tegen droogte. “In het najaar van 2018 hebben we de gevolgen van langdurige droge periodes gezien. Mocht er in zo’n droge periode een stortbui komen, dan wordt alsnog al dit water afgevoerd via het riool.” En dat is niet de bedoeling.

Het afkoppelen van regenpijpen gaat in het buitengebied het makkelijkst. Hier bestaat de mogelijkheid om het regenwater op eigen terrein te verwerken of naar een sloot te loodsen. Daarom is gekozen voor de Boerenhoek in Angeren en een deel van de Pannerdensweg en Rijnstraat in Doornenburg.

Aangeschreven bewoners die mee willen doen kunnen zich melden bij de aannemer. En het kost ze niets. De gemeente betaalt alle kosten voor de aanleg van het regenwaterriool of gootje. Zelfs het herstel van straatwerk of gazon.

Wethouder Sluiter verwacht er veel van. “Ervaring uit andere kernen leert dat als we eenmaal begonnen zijn inwoners zich vaak zelf aanmelden. Ze zien hoe het bij de buren gaat en gaan dan overstag.”

Als eerste is dit kwartaal de Rijnstraat aan de beurt.