Radboud Campus ontrafelt dertigersbrein

NIJMEGEN - Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek zijn gestart met het ontrafelen van het dertigersbrein. Met de Healthy Brain Study willen zij nog beter begrijpen hoe het menselijk brein werkt. Duizend dertigers uit de regio worden hiertoe een jaar lang gevolgd en getest.



De Healthy Brain Study onderzoekt welke sociale, biologische en ecologische factoren van invloed zijn op het brein. Met de resultaten kunnen wetenschappers nieuwe onderzoeken gaan doen om maatschappelijke vragen en kwesties op te lossen. Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op dergelijke vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus, waar ook het Max Planck Instituut gevestigd is, leren hoe mensen gelukkiger, fitter en zelfredzamer kunnen worden.


Duizend dertigers
Tot medio 2022 willen onderzoekers duizend dertigers uit onder andere Lingeaard een jaar lang volgen en testen. Projectmanager Lucy Overbeek: "We kiezen voor dertigers, omdat hun hersenen zijn volgroeid. Ook hebben dertigers vaak met belangrijke levensgebeurtenissen te maken, zoals carrièrekansen, een burn-out krijgen, een huis kopen, kinderen krijgen of een scheiding meemaken, allemaal factoren die van invloed zijn op hun welbevinden.’ Of je nu bakker bent, leerkracht of manager in de zorg, iedereen kan meedoen. ‘Op die manier kunnen we beter uitspraken doen over de algemene bevolking", aldus Overbeek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website: www.dertigersbrein.nl.


Metingen
Gedurende één jaar worden de deelnemers zowel in hun dagelijks leven gevolgd als op de Radboud Campus getest. Dit gebeurt op drie verschillende momenten, waardoor onderzoekers inzicht krijgen in hoe het voelen, denken en gedrag van mensen door de tijd schommelt. Thuis dragen de deelnemers drie weken activiteitenmeters en vullen zij vragenlijsten in. Op de Nijmeegse campus ondergaan ze drie keer per jaar testen. Van hersenscans en vragenlijstonderzoek over bijvoorbeeld depressie, tot fitheidstests en bloedafname.


Meedoen
"Ben je een dertiger uit Angeren, Bemmel, Gendt, Haalderen of Huissen? En wil je meedoen aan onderzoek naar het dagelijks leven van dertigers? Doe mee en ontvang een bijdrage van minimaal 150 euro, een foto van je hersenen, meetresultaten en drie leuke dagen op het lab. Meld je aan op www.dertigersbrein.nl."