Bevrijdingsvuur en onthulling monument

75 jaar bevrijding

ANGEREN - Op dinsdag 5 mei is het 75 jaar geleden dat Nederland (en dus ook Angeren) werd bevrijd. Dat wil Wabo Research WO2, het Oranjecomité Angeren en de Historische Kring Angeren gedenken door op die dag het bevrijdingsvuur te ontsteken en het monument ‘de Bevrijdingsboom’ te onthullen.


Dit gebeurt door de burgemeester en kinderburgemeester bij de Coop aan de Iepenstraat 1 in Angeren. Het bevrijdingsvuur wordt ’s morgens in Huissen op de Markt om 11.00 uur overgedragen aan wandelaars uit de diverse dorpen van de gemeente Lingewaard. De wandelaars brengen het vuur (wandelend) naar Angeren, waar het rond 12.00 uur wordt ontstoken.

"Wij vragen wandelaars die het vuur naar Angeren willen wandelen. Vanaf 9.00 uur kunnen de wandelaars zich melden in het Dorpshuis in Angeren. Na koffie/thee moeten ze uiterlijk om 9.45 uur wandelend naar Huissen vertrekken. In Huissen is er een kleine pauze met koffie/thee. Na de overdracht van het vuur (11.00 -11.15 uur) keren de wandelaars terug naar Angeren. De totale afstand (heen-terug) is 8 km. De verwachte aankomst in Angeren is 12.00-12.15 uur.


Programma in Angeren vanaf 12.15 uur

Ontsteken bevrijdingsvuur en onthullen monument door burgemeester, kinderburgemeester, wethouder;
Ondersteuning en vendelhulde door Gilde Sint-Bavo Angeren ‘terugkeergedicht’ door evacuatiegroep Mozaïek Angeren.

Rond 12.30-12.45 uur is het formele gedeelte afgerond en is er (gratis) koffie met krentenbrood, limonade en consumptie in het Dorpshuis van Angeren. Sluiting en einde is rond 13.30 uur.