Vlinderfonds:

'Toon film ook in Lingewaard'

HUISSEN - Er komt een korte film over de het laatste oorlogsjaar in de Betuwe, getiteld Betuwe44. De film wordt onderdeel van een expositie in het Groesbeekse Vrijheidsmuseum. Het Vlinderfonds Lingewaard is bereid mee te betalen aan het document, maar vindt dat Betuwe44 dan ook in Lingewaard moet worden vertoond.


De filmopnamen zijn op 21 maart in de kersenbongerd in De Zilverkamp in Huissen. Uitgangspunt van de film is een verzoeningsscene, die zich in de herfst van 1944 heeft afgespeeld op de grens van Huissen en Bemmel. Het is een gesprek tussen een Amerikaan en een Duitser, die uiteindelijk als laatste van zijn peloton aan zijn verwondingen bezwijkt.

De film maakt deel uit van een expositie over speelfilms over de Tweede Wereldoorlog, die eind april in Groesbeek wordt geopend. De tentoonstelling laat zien wat er allemaal om de hoek komt kijken bij het maken van zo’n film. Het grootste deel van de productiekosten van de korte film is door de stichting Betuwe44 via crowdfunding opgehaald. Aan het project wordt onder meer meegewerkt door Exodus Huissen, Gelders Archief, Re-enactmentgroepen, acteursgroep Mozaïek en De Gelderlander.

De stichting Betuwe44 is van plan een langere speelfilm te maken, waar ook de scènes uit de korte versie in voorkomen. In dat filmverhaal speelt Betuwnaar Johannes Crekel de hoofdrol. Hij probeert zijn familie en de resten van zijn dorp veilig te stellen. Daarbij is er aandacht voor tal van waargebeurde verhalen, zoals Manneneiland, de evacuatie, de bombardementen op Huissen en de slag bij kasteel Hemmen.