Bisschoppen komen met aangescherpte maatregelen in verband met coronavirus

BETUWE - De bisschoppen in Nederland scherpen de maatregelen aan rondom het coronavirus. Alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen worden tot 31 maart afgelast. Hiermee sluiten de bisschoppen aan bij het advies van de overheid en het RIVM.

Viering in beperkte kring. Wanneer er in beperkte kring wel een viering is bij een doop of uitvaart, zal de celebrant volgens strikte richtlijnen handelen. Alle parochies ontvangen via het eigen bisdom deze richtlijnen voor het vieren van de mis in kleine kring en het bedienen van de overige sacramenten. Deze richtlijnen zijn er om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en om het pastorale werk zo goed mogelijk doorgang te laten vinden. Zo wordt bij contact met ouderen en zieken gevraagd altijd in overleg met bijvoorbeeld een zorginstelling of ziekenhuis te handelen en de richtlijnen te volgen. Ook voor de betrokken gelovigen geldt: volg de richtlijnen van het RIVM.


De volgende maatregelen, geldend vanaf 28 februari, blijven van kracht:

· De communie kan alleen op de hand worden ontvangen en alleen door de celebrant uitgereikt         worden;

· De kelkcommunie is voorbehouden aan de celebrant;

· Kerkgangers geven elkaar bij de vredeswens niet de hand;

· Er wordt geen gebruik gemaakt van wijwater bij binnenkomst en verlaten van de kerk.


Met onmiddellijke ingang gelden tot nader order, en in ieder geval tot 31 maart, ook de volgende maatregelen:

· Publieke liturgische vieringen op zaterdagavond en op zondag worden afgelast.

· Vormsel- en presentatievieringen voor communicanten worden afgelast.

· Dopen en uitvaarten vinden plaats in kleine kring en worden sober gehouden met inachtneming van fysieke afstand van gelovigen.

· De bisdommen ontraden alle andere samenkomsten, zoals het koffie drinken na vieringen, koorrepetities en catechetische bijeenkomsten.

(www.rkkerk.nl)