Afbeelding
Foto:

Een uitvaart in Corona-tijd

HUISSEN - Een arm om je heen of een warme handdruk kan niet meer... Kun je nog op persoonlijke wijze afscheid nemen van je overleden geliefde of vriend?


Een begrafenis of crematie moet als gevolg van de coronacrisis behoorlijk aangepast worden. De meest ingrijpende maatregel is wel dat er maximaal dertig personen aanwezig mogen zijn bij de afscheidsplechtigheid. Geen handen schudden en de familie zonder kopje koffie of thee wegsturen... Het is niet meer de uitvaart die een familie voor ogen had.

Gelukkig blijken er manieren te zijn om een afscheid met meer dan dertig personen te delen. Zo kunnen wij anderen live mee laten kijken middels een livestream. Soms kiest een familie ervoor op een later tijdstip een gedachtenisplechtigheid te organiseren. Videoboodschappen, geschreven kaarten, een route rijden langs een bepaald adres, een erehaag... het zijn mogelijkheden om verdriet te delen en troost te ervaren.

De tijdelijke maatregelen hebben ook invloed op onze werkwijze. Wij komen nog steeds naar u toe om uw overleden dierbare te verzorgen en op te baren. Maar anders dan anders dragen wij nu beschermende kleding, en geven we de laatste zorg aan de overledene niet meer samen met u. Een opbaring thuis op bed of op een baar is nog steeds mogelijk, ook als uw dierbare aan het coronavirus is overleden.

Op onze website www.tumulus.nl leest u antwoorden op vragen rondom een uitvaart in deze tijd. Heeft u twijfels, vragen of wilt u een overlijden melden? Bel Tumulus uitvaartbegeleiding op 026 3258440.