Jaarspeld ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Buitenzorg. (foto: Armand Lamee)
Jaarspeld ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Buitenzorg. (foto: Armand Lamee)

Buitenzorg in Beeld

BEMMEL - In 2019 waren de Bemmelaren, Paul Oostervink en Armand Lamée om diverse redenen actief op Buitenzorg in Bemmel. Voor Paul Oostervink, die voor het kringblad van de Historische Kring Bemmel (HKB) een artikel over de geschiedenis van Buitenzorg Bemmel wilde schrijven, was dit zelfs de allereerste keer dat hij op Buitenzorg was.


Armand Lamée was al eens in 2010 op Buitenzorg geweest en maakte toen een foto van het huis voor het kringblad van de HKB. Beide Bemmelaren werden door Thérèse Nas gastvrij ontvangen en kregen van haar de volledige medewerking.

De geschiedenis van Buitenzorg begint eigenlijk met een langgerekt huis genaamd 'Het Wonder'. Maar hierover is nauwelijks iets bekend. Voor zijn artikel zijn er echter nog veel onbekende zaken die hij kon gebruiken, zoals een unieke foto van de hengstenstal (Jo de Haar) en de jaarspeld ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Buitenzorg (Nel Nas). Op verzoek van Paul Oostervink maakte Armand Lamée in een virtuele tour foto's van de buitenkant en van het interieur van Buitenzorg. Zijn schitterende buitenfoto's kenmerken zich onder meer door prachtige wolkenpartijen, die een soort magisch realisme uitstralen. Zijn binnenfoto's geven de fijne details scherp weer. Van het artikel werd een speciaal gedrukte kleurenuitvoering aangeboden aan Nel en Thérèse Nas. Het artikel van Paul Oostervink 'Van Het Wonder tot Buitenzorg - De families Mossel-Vignon en Nas' zal in de mei editie van het kringblad van de HKB worden gepubliceerd.