Afbeelding

Raak me aan alsjeblieft

HUISSEN - 'See me, feel me, touch me, heal me'.


Noodgedwongen veel tijd in huis doorbrengen is goed voor achterstallig onderhoud. En of het toeval is of zo moest gebeuren: bij het opruimen van een stapel lp’s en oude spulletjes stuit ik op een singletje (‘opa, wat is dat?’) van The Who. “See me, feel me”, het afsluitende nummer van de rockopera Tommy, 1969.

Tommy is het verhaal van een doofstomme, blinde jongen die een kunstenaar aan de flipperkast is, de 'Pinball Wizard'. Later wordt hij als een soort Messias aanbeden. Er zijn bij dit verhaal later nog vele andere verhaallagen aangebracht: de slechte jeugd van Pete Townshend of een beeld voor de maatschappij die blind is voor zijn eigen onvolkomenheden.


Maar die titel! Het is een inkoppertje, maar zo’n titel raakt je in het hart. Die 1,5 meter is een technische term die veel groter blijkt dan de meetlat aangeeft. Het werpt mensen terug op zichzelf, contact wordt in plastic ingepakt en uiterst functioneel. Met ons hoofd en verstand begrijpen we dat, maar ons hart doet pijn. Huidhonger. Raak me aan alsjeblieft. Het is een schrale troost, maar muziek kan je soms zo (aan)raken dat je er weer even tegen kunt. Echt waar!

Protestantse Gemeente Huissen, Matthijs Glastra. De viering van zondag 19 april 2020, een ‘morgengebed’, is te beluisteren via www.kerkomroep.nl, zoeken op Protestantse Gemeente Huissen.