Ingezonden brief

Stijging afvalstoffenheffingen


Beste Gemeenteraad,

Jaarlijks verhoogt de gemeente Lingewaard haar afvalstoffenheffingen met een substantieel bedrag. In 2020 is Lingewaard zelfs de grootste stijger van Gelderland, met zo’n 50% verhoging.
Dat is prima, de gemeente zal immers jaarlijks hogere kosten moeten maken om de afvalstromen van de burger weg te krijgen. Tenminste, dat zou je denken. De gemeente Lingewaard bewandelt in 2020 echter een vreemde weg, waarbij af te vragen is of de verhoging van de tarieven wel echt ten goede komt aan de verwerking van het afval van de inwoners.

Men heeft besloten om het restafval nog maar 1x per 4 weken op te halen. Prima, voor een klein gezin, maar een 4-persoons huishouden heeft hier toch wel moeite mee. Vreemder nog is dat men voor die 4-wekelijkse lediging een hoger bedrag in rekening brengt dan eerder met de 2-wekelijkse lediging. De beargumentatie: de grootste berg afval van huishoudens zou het PMD afval zijn. Prima, echter wanneer men bijvoorbeeld een doe-het-zelfklus of huisdieren heeft is dit niet helemaal de waarheid. Een bezoek aan de milieustraat is dan het alternatief, sinds dit jaar minimaal 7,50 euro per bezoekje.

Een gezin met kleine kinderen dient per 1 januari luiers in een aparte zak aan te bieden op daarvoor aangewezen plekken. Echter, tot op heden is het aantal plekken beperkt en is de gemeente nog altijd in onderhandeling met bijvoorbeeld kinderdagverblijf De Volle Maan. Tevens waren de daarvoor bedoelde containers in de eerste weken van januari niet geleverd, waardoor men ertoe gedwongen werd de 'stinkzakken' thuis te houden tot dit wel het geval was. Dit geeft blijk van slechte voorbereiding en nog slechtere uitvoer.

Per 1 april zijn de ophaaldagen van het vuil veranderd. Hier gaat iets fout. De gemeente heeft besloten de burger hierover te 'informeren' via een site of app. Daar kijkt kennelijk niemand op, want het vuil wordt getrouw op de oude dagen langs de kant van de weg gezet. Tevens hebben verschillende afvalcategorieën een verschillende dag gekregen. Kortom: de gemiddelde burger ziet door de bomen het bos niet meer.

Tevens blijkt als donderslag bij heldere hemel dat men heeft besloten het oud papier niet meer op te halen, uit veiligheid- en gezondheidsoverwegingen. Daarvoor alle respect. Echter, de containers bij voetbalclub Jonge Kracht puilen uit en zijn inmiddels wegens overvol gesloten. Het zou de gemeente sieren hierin haar verantwoordelijkheid te nemen en op meerdere plekken in de gemeente oud-papiercontainers te plaatsen. Dat zou een pro-actieve actie zijn geweest, die ervoor zorgt dat bij de inwoners papier en ander afval zich niet opstapelt, met onverhoopte afvaldumpingen tot resultaat.

Gemeente Lingewaard, neem alstublieft uw verantwoordelijkheid. In niet alleen de belastingen als prettig zakcentje, maar zorg ervoor dat de burger hiervoor ook terugkrijgt waar men recht op heeft: een schone omgeving en een duidelijk communicerende gemeente die opkomt voor de belangen van de burger. Kortom: word wakker!

Sebastiaan Schoemaker, Huissen